dimarts, 31 de gener del 2017

CARTOGRAFIES: Lleida desconeguda

La ciutat de Lleida és una ciutat rica en cultura i creiem que hi ha molts punts de la ciutat i esdeveniments desconeguts per la pròpia població. No es donen a conèixer el suficient i són tan importants com tots els altres que si es coneixen, com la Seu Vella o l’Aplec del Caragol. Amb aquesta cartografia volem donar a conèixer llocs i esdeveniments que personalment no coneixem i hem trobat interessants per a tots els públics i a més creiem que les escoles d’alguna manera també s’hi podrien adreçar.


Aquests són 12 dels llocs que hem seleccionat per cartografiar: El Cafè del teatre, Festa del vi, Musiquem Lleida, A escena, Animac, L'Arborètum Dr. Pius Quer i Font, La Seu de les Rutes BBT, Ruta arqueològica “Lleida secreta”, Orfeó lleidatà, La Mitjana i el seu centre d’interpretació, Centre d’art “La Panera” i El cafè dels artistes de Lleida.

Com hem treballat? El mapa de Lleida l’hem plasmat en una superfície plana de fusta perquè és un material natural on podiem plasmar el mapa de Lleida complet aconseguint així que amb una simple ullada ens situem ràpidament a la localització de cada lloc. Dins del mapa hem marcat amb unes xinxetes cada punt i amb un número corresponent a la llegenda on es fan els esdeveniments o el punt de la ciutat on es troben els llocs elegits.

En un cantó de la fusta, hem penjat una llibreta en la que hi ha tots els llocs amb una breu descripció especificant en quin àmbit artístic se situen i quines activitats podem trobar-hi si és el cas.

Autores: Elena Trepat, Irina Gázquez, Isidora Petrus i Laura López

divendres, 27 de gener del 2017

Teixim entre totes el niu

no ens fem els sords,
BRAMA que no som de silencis,
respira,
opina,
queixa't,
defensa,
reivindica't,
reflexiona,
argumenta,
escriu un comentari que seràs llegit.

buida una mica que en penses de Gestions Creatives perquè no se’ns endugui el vent.


dimecres, 25 de gener del 2017

DERIVA URBANA: Balaguer

L’acció l’hem realitzat a Balaguer, ja que és la ciutat on vivim la majoria de nosaltres i els nostres objectius eren: comparar la part nova de la Ciutat de Balaguer i la part vella, el Casc Antic; fer comparatives relacionades amb l’educació; i observar com es veu l’educació formal en un lloc i en l’altre, és a dir, comparar dues escoles, una del carrer principal del centre de Balaguer, i l’altra del Casc Antic.

El que hem fet ha sigut anar a observar en detall cada element dels carrers principals de la ciutat, el carrer Barcelona i el Passeig de l’Estació, i després repetir el mateix al Casc Antic. Hem comparat els carrers, la neteja d’aquests, els comerços oberts i tancats de cadascun dels dos llocs, i dues escoles, per veure com es viu l’educació en cada costat i el tipus de persones o la cultura de la gent que va en cada lloc. Per últim, hem observat els serveis acadèmics no escolars, és a dir, els que no tenen res a veure amb la pròpia escola, com són les acadèmies i els centres on ofereixen repàs, per tal de veure què ofereixen al centre i què ofereixen al Casc Antic.

Autors: Pau Solanes, Judit Pujol, Sandra Garcia i Anna Barón


dimarts, 24 de gener del 2017

CARTOGRAFIES CULTURALS: Nadal 2016-17 a Lleida

Vam decidir centrar-nos en les activitats, actes, i esdeveniments infantils que s’han dut a terme durant aquest Nadal 2016/17.

La nostra acció transversal consta de dos parts. La primera ve a ser un mapa en tamany din-A3 de la ciutat de Lleida, on hi vam col·locar xinxetes a cada acte i/o esdeveniment que es duia a terme a la nostra ciutat. La segona part és una producció audiovisual, i ambdues parts estan fusionades.

Un cop enganxades totes les xinxetes al lloc corresponent, el que hem fet ha sigut, seguir els esdeveniments amb un fil en ordre cronològic. Al vídeo pretenem que es vegi aquest lligam entre xinxeta i xinxeta, amb la intenció de que, cada vegada que ens apropem a una d’aquestes, es mostri una imatge del lloc on es du a terme aquesta activitat, mentre, amb veu en off, anem dient les característiques que aquesta té. Tals com lloc, preu, horari, etc...

Autores: Judit Oró, Judit Goixart, Claudia Olivé, Alba López i Victòria Bofarull



CARTOGRAFIES CULTURALS: Centelles

Hem elaborat una cartografia cultural de Centelles, un poble situat a 10 minuts del sud de Vic. Ens va interessar per la gran diversitat d’activitats, serveis i espais, ja siguin de caràcter formal com de caràcter no formal. que hi ha en aquest petit poble, encarades als infants. Hem volgut mostrar la situació del poble, les característiques d’aquest i com a part més rellevant, els diferents serveis que ofereix per a infants (també activitats o serveis per a totes les edats). A part dels serveis i entitats, també hem volgut fer una petita recerca de les seves festes i tradicions més populars. Tota aquesta cerca, l’hem plasmat en un Blog, amb tota la informació necessària per conèixer aquestes activitats de les quals hem parlat anteriorment. Esperem que sigui interessant i que pugueu conèixer millor Centelles, un poble petit però molt actiu.

Autors: Àlex Agudo, Aida Castellà i Gil Díez,

dilluns, 23 de gener del 2017

CARTOGRAFIES CULTURALS: Activitats alternatives Lleida


Amb aquesta cartografia pretenem visibilitzar algunes de les activitats i propostes dutes a terme per entitats culturals que tenen lloc a Lleida però que les entitats públiques oficials de l'Ajuntament no en fan difusió i aquestes tampoc reben subvencions, i per tant només es poden promocionar des de les seves respectives xarxes socials o pàgines web.

El nostre objectiu principal és mostrar que en la ciutat de Lleida existeixen moltes més coses de les que l’Ajuntament anuncia i amb aquesta cartografia nom només volem mostrar-ne algunes, sinó també engrescar a la gent a que busqui alternatives més enllà de la oficina de turisme. Dir que aquestes activitats no tenen ànim de lucre, ja que la majoria són gratuïtes i les que no ho són es paga per cobrir despeses o per financiar algun projecte social. Aquestes associacions tenen caire feminista, ecologista, anticapitalista i cooperatiu, i creiem que és important la seva difusió per construïr un món més just.

Autors: Judith Jiménez, Luisa Malabrigo, Amanda Pujol, Daniel Seró, Eva Miralles

CARTOGRAFIES CULTURALS: Activitats infantils durant el mes de gener i febrer

Som 5 alumnes d’educació infantil en Gestions creatives hem realitzat una recerca sobre les activitats infantils des de la segona quinzena de Gener al mes de Febrer. Totes les activitats es duran a terme a la ciutat de Lleida, concretament en els barris de Cappont, Pardinyes i Casc Antic. Amb aquesta acció volem donar a conèixer les diferents activitats culturals destinades als infants i promoure la assistència a aquesta tipologia d’events, donant l’oportunitat de sociabilitzar-se entre els infants de tota la ciutat i de diferents edats i cultures. Hem volgut centrar-nos en la temàtica infantil, per tal de visualitzar el ventall d’activitats que ofereix la ciutat a aquest col·lectiu.

Autores: Nerea Badia, Mireia Blanch, Maria Sanchis, Anabel Piñol i Paula Martínez

CARTOGRAFIES CULTURALS: Esdeveniments de Lleida al desembre


En primer lloc, per poder dur a terme l'acció transversal de Cartografies, haviem de tenir una idea grupal, acte seguit presentar-la i argumentar-la davant de l'assemblea de Gestions Creatives. La cartografia permet representar gràficament qualsevol tipus d’informació, però sobre un mapa. L’hem fet servir com a eina col·lectiva per visibilitzar la cuitat que ens envolta i els esdeveniments. En definitiva, aquesta acció transversal ens ha permés poder participar, cooperar, influir i transformar la ciutat i el territori. La cartografia, per tant, és una eina de participació popular i ciutadana, on gent de totes les edats i sense cap mena d’etiquetes pot identificar el seu espai de vida, oci, comerç, esport; sobre un mapa. En definitiva, per dur a terme aquesta acció creativa vam fer una pluja d’idees, proposant així uns objectius. En primer lloc, donar veu i visibilitat a esdeveniments importants que tinguessin lloc en el mes de desembre; en segon lloc, ubicar geogràficament els punts d’interés a Lleida; i en tercer i últim lloc, motivar a la població jove a participar en aquestes activitats i/o esdeveniments. 

A partir d’aquí, ja que a l’assemblea els hi va agradar la idea, ens van proposar de centrar-nos en una temàtica, i per tant, vam decidir centrar-nos en els esdeveniments musicals, i vam fer una taula on els val col·locar. Dit això, ens vam centrar en buscar esdeveniments musicals i representar-los en un mapa, col·locant informació de l’esdeveniment en qüestió, punxat amb una xinxeta sobre el lloc on es donava (com per exemple: preu, hora i adreça). En un suro vam pensar de posar un mapa de Lleida. Al mapa, remarcar els llocs que anàvem a tractar, posant així informació sobre cada esdeveniment. I, anar canviant cada dos dies un paper on destacàvem els esdeveniments més pròxims. A més cal remarcar que vam treballar la zona de Lleida; i llocs com: Auditori Municipal Enric Granado, Cafè del Teatre, La Boite, Pub Antares, Bar Gilda, Plaça del Dipòsit, Teatre de la Llotja, Caixa Fòrum. Per últim, vam decidir començar a dur a terme l’acció a principis de Desembre, al següent dia d’acceptar la proposta l’assemblea, i la vam fer durar tot un mes; fins a finals de desembre.

Autors: Desirée Sales, Rosario Andrade, Sergi Rojas, Maria Clèries, Mireia Baños i Laura Perpiñan

diumenge, 22 de gener del 2017

CARTOGRAFIES CULTURALS: Rutes turístiques de Lleida


En la nostra acció transversal el que hem volgut és presentar algunes de les diverses rutes turístiques que ofereix la ciutat de Lleida, ja que són poc conegudes.

Hem escollit aquelles que estan ubicades en l’eix comercial i el seu voltant ja que aquest és un lloc de pas per molta gent i en el qual trobem molta historia i patrimoni de la ciutat i del qual realment la gent no s’adona.

També hem creat una ruta pròpia que parteix del campus de Cappont de la Universitat de Lleida i en la qual es troben les diferents places de l’interior de l’eix comercial on realitzen tot tipus d’activitats per infants, fires, mercats i d’altres esdeveniments culturals.

Autores: Alba Dolset, Bea Navarro, Irene Nieto, Tània Pons, Noelia Prieto i Mariona Sisquella


divendres, 20 de gener del 2017

LA CIUTAT QUE VOLEM: Espais de llibertat

El nostre objectiu principal era treballar els espais de llibertat,prendre consciència, per això hem volgut treballar-ho amb els infants de p5 i els i les alumnes de 4t de primària de l’escola Alba,formulant-los-hi preguntes per debatir-ho. Abans de tot,però, nosaltres vam definir un espai de llibertat com un espai ampli on els infants i la societat en general, pot expressar-se.

Després de conversar amb els infants, i deixar-los explorar el seu entorn ( el pati de l’escola en aquest cas), vam arribar a la conclusió que un espai de llibertat no sempre es considerat un espai ampli, sinó que també és qualsevol lloc que pot no estar delimitat, i a més a més, on tots i totes ens sentim còmodes.


Autores: Marta Badia, Marta Garcia, Carla Montagut i Olga Orries

dijous, 19 de gener del 2017

MATERIAL: La caixa dels sentits

Per dur a terme l’acció transversal de materials hem escollit el concepte d’identitat per tal de relacionar experiències i vivències de cadascun dels nens amb els materials que hi haurà dins de la caixa. A cada infant pot suposar-li un record diferent el material del qual parlem. La nostra proposta consisteix en construir una caixa per a treballar la identitat de cadascun a través dels records que aboquen. A dins aquesta hi trobarem diferents materials relacionats amb cadascun dels sentits que es poden haver trobat en algun moment del seu dia a dia.

La proposta es convidar a l’infant a iniciar una interrelació amb materials/objectes més enllà dels sentits, tal com s’indica als objectius de l’acció. Per exemple: amb una campaneta que es pugui penjar, en escoltar el so treballarà l’àrea vibratòria i en el moment de bellugar-se o posar-se de puntetes per penjar-la incidirà en l’àrea vestibular (postura/equilibri). Amb un barret o unes ulleres no sols treballaran la vista i el tacte, ja que amb l’acció de posar-s’ho ell mateix o a un altre, es dona a l’infant la possibilitat de representar el personatge amb qui l’identifica.

Autors: Adrià Cabrera, Eva Miralles, Judith Jiménez, Queralt de Marimon, Erola Caellas, Aida Torremorell i Eva Maldonado

dimecres, 18 de gener del 2017

CARTOGRAFIES CULTURALS: Oferta d'arts escèniques infantils a Lleida

La nostra acció transversal consisteix en representar en un mapa de Lleida l’oferta d’activitats i tallers d’arts escèniques infantils a Lleida. Vam decidir centrar-nos en les arts escèniques perquè considerem que són el millor canal per treballar els sentiments i emocions dels infants, ja que ensenyen a representar-les i reconèixer-les. A més, en un futur, tindrem les eines necessàries per a poder realitzar una recerca d’aquesta temàtica com a docents. 

En aquest mapa podrem observar les ofertes publiques, concertades, privades i aquells centres que tot i oferir obres de teatre no ofereixen ni tallers ni activitats per infants. Podrem observar doncs que a Lleida l’oferta d’aquesta classe és molt limitada i és troba distribuïda en les zones més cèntriques i comercials de la ciutat. 

També, ens hem adonat que els barris més aïllats estan desafavorits en aquest àmbit i nosaltres com a futures docents el que faríem és dur a terme activitats en aquelles zones on no es realitzen per tal d'evitar aquest desavantatge cultural que incondicionadament s’està realitzant.

Autores: Alba Ramos, Alicia Peña, Marta Ribot, Neus Toledano i Paula Pons