divendres, 15 de juny del 2018

CARTOGRAFIES CULTURALS: Programació Festa Major Lleida

Després de comparar diverses programacions de Festa Major de Lleida dels últims anys, ens hem adonat que aquests no han evolucionat i el format segueix sent en format d’horari, dividit per dies i en paper. L’únic avenç que podem destacar és la disposició online d’aquest document en la pàgina web.



Així doncs, creiem que és necessària una actualització que complementi aquest recurs i que doni resposta a la societat actual totalment tecnològica. A més a més, es tracta d’un material audiovisual que no produeix residus i tothom pot accedir-hi ja que la major part de la població disposa d’un punt d’accés a internet i els serveis públics com biblioteques ofereixen també aquest recurs.



El programa de festa major de Lleida, ens proporciona una àmplia varietat d’activitats culturals que estan a l’abast de tothom, ja que són gratuïtes. Per tant, aquest fet anima a que hi hagi un augment en la participació de la població en els diferents esdeveniments i es pot visualitzar tota la potència que té la ciutat de Lleida a l’hora d’englobar diverses arts, com les arts escèniques ( cinema, teatre, danses, espectacles, etc) i les visuals i plàstiques( museus, tallers, espectacles, etc).



A més a més de tot el que hem esmentat, volem reflexionar sobre el fet que la major part del grup no teníem coneixença de les activitats culturals que ofereix aquesta ciutat, ja que el nostre lloc de residència no es troba en el municipi de Lleida . Realitzant aquesta acció, ens ha ajudat a la nostra formació com a futures docents, ja que tindrem en compte tot allò que aporta la ciutat a la vida dels infants, a més a més , l’educació no s’ha d’impartir només a les escoles sinó que, és interessant poder sortir de l’aula i poder vivenciar nous espais.



Fent referència al nostre objectiu principal en aquesta acció, que era veure les activitats culturals  que proporciona la festa major als infants de la ciutat, podem dir que ens hem adonat de que ofereixen moltes més oportunitats de les que ens pensàvem, ens ha sorprès gratament com tenen en compte la participació dels nens i les nenes  en aquest esdeveniment que potència les tradicions del poble.



Enllaç al mapa interactiu dels actes de la Festa Major de Lleida 2018:




Autores: Olga Contreras, Gerladine Gallego, Alba Rodríguez, Sandra Rodríguez i Anna Tuxans.

dilluns, 4 de juny del 2018

DERIVA URBANA: El grafiti

Derivar és sinònim de passejar, i en les passejades observem, freqüentment, de manera insconscient el nostre entorn. Al fer-ho diàriament i viure en un context on acceptem el socialment imposat, hi ha detalls que ometem però que la ciutat ens intenta narrar...
detalls com senyals, distribució de la ciutat o senzillament el que hi falta o no hi és són senyals inequívoques de com s’estructura el nostre model social.
 

La passejada, alhora, és un procés d’aprenentatge que és diferent per cada individu, pel que podem deduir que cada ciutat/entorn serà, de la mateixa manera, diferent per cada persona.

En la nostra deriva urbana no hi havia objectiu, l’únic que volíem era passejar i, posteriorment, reflexionar sobre aquesta. No obstant, al fer-ho vam observar que la ciutat en volia transmetre un fet; la importància dels grafiti.
El grafiti és una expressió artística i comunicativa, pel que volíem pensar sobre quin missatge volien transmetre aquests , per fer-ho havíem de reflexionar sobre quin era el context que envoltava aquests grafitis i de les diferències entre uns i altres al avaluar-ho en llocs diferents. La ciutat sectaritza als grafitis? és a dir, la ciutat escull on es fan els grafitis i, per tant, l’educació?


Recopilant les fotografies dels diferents grafitis reflexionem sobre què ens han aportat, posteriorment, tornem a replantejar-nos diferents conceptes com la ciutat, la llibertat, l’art i l’educació.
 
Autors: Ali Mouslmani i Ainhoa Marín.

CARTOGRAFIES CULTURALS: Espais expositius Campus Cappont

Amb aquesta acció ens hem adonat de la importància de les exposicions que es fan dins el campus, ja que ens generen un aprenentatge diari més per contribuir a la nostra formació tant professional com personal.
Fan prendre consciència de temes molt diversos i bastant reivindicatius. A més a més, hem pogut veure algunes connexions amb altres llocs de la ciutat de Lleida i d’altres; i també veiem en una altra ocasió la importància de l’art contemporani i és molt significatiu que des de la Universitat s’aposti per això de manera permanent per tal de fer prendre consciència als usuaris de la seva significativitat.


L’acció transversal ‘’cartografies culturals’’, que hem dissenyat, té com a objectiu mostrar els espais expositius del campus de Cappont. Hem volgut mostrar exemples d’exposicions que s’han fet en aquests espais (tant permanents com temporals) i relacionar-les amb llocs o espais de fora de la universitat, per demostrar així la connexió que hi ha entre universitat i ciutat (escoles, instituts, centres d’art…).
Per tant, amb el suport dels codis QR es pot obtenir informació més explicita que va més enllà del que podem veure a la cartografia.
 
Autors: Carlota Milà, Núria Puyol, Andrea Sánchez, Maria Sanjuan i Jordi Villegas


divendres, 1 de juny del 2018

DERIVA URBANA: Parc de l'aigua


Deriva urbana ens ha permès submergir-nos en el currículum des d’una nova perspectiva. D’aquesta manera hem descobert noves zones dins la ciutat de Lleida en les quals podem aprendre, amb els infants, els continguts del currículum. Un d’aquests espais va ser el parc de l’aigua.
Per aquest motiu la finalitat de la nostra acció era relacionar i reflexionar com es poden treballar els continguts del currículum d’educació infantil fora de l’aula. Per tal d’aconseguir-ho vam utilitzar diferents autors treballats en altres assignatures.
Aquest fet ens va ajudar en les nostres reflexions, ja que ho vam poder portar a la pràctica per tal de vivenciar-ho i experimentar-ho.
A través d’aquesta acció hem arribat a la conclusió que podem aprofitar molt més els espais públics.
Aquests ofereixen els mateixos aprenentatges que experimentem dins les aules però d’una forma més significativa. Això és possible, ja que el nen i la nena vivencien el seu propi aprenentatge.

Autores: Ariadna Seró, Anaís Piñol, Mònica Pijuan i Laia Solé.

MATERIAL: Taula de llum


L’acció transversal Material ens ha permès prendre consciència de la importància del material didàctic en totes les etapes educatives, especialment, en l’Educació Infantil. Tanmateix, els elements emprats per a l’aprenentatge són eines imprescindibles en l’educació, perquè fomenten la construcció de coneixement.

Inicialment, vam pensar que podríem crear una taula de llum, perquè avui en dia és un recurs didàctic molt popular i innovador. Després de fer l’acció, ens hem adonat que, tot i que la taula de llum per si sola només és un suport, se’n pot extreure molt profit d’ella si s’utilitza adequadament amb els infants. A més a més, ens ajuden a crear un espai d’aprenentatge atractiu i acollidor i podem dir que són una excel·lent font d’informació sensorial.

Com a resultat del nostre treball, hem elaborat un treball vinculat a la matèria d’Observació sistemàtica i anàlisi de contextos I. En aquest document hem enregistrat, mitjançant les tècniques del registre anecdòtic i el registre continu, els comportaments dels infants davant les taules de llum. Tot seguit, hem organitzat, analitzat i extret unes conclusions de les dades recollides.

El nostre objectiu inicial era que els infants poguessin aprendre de manera divertida i dinàmica, gràcies a la taula de llum. Se’ls va donar com a consigna principal que només podien fer servir quatre materials naturals, que eren els següents: branques, flors, pedres i sal pintada amb guixos de colors. Tanmateix, cal destacar que van elaborar unes construccions on es va veure reflectida la creativitat i la imaginació.

Com a conclusió, podem dir que deixar experimentar als infants amb les taules de llum, va ser una experiència molt gratificant respecte el seu aprenentatge. A més a més, pensem que, a les escoles, s’hauria d’invertir més en l’educació de les futures generacions i d’incorporar més materials didàctics, perquè faciliten l’adquisició de coneixement.

Autores: Emília Cascalló, Noèlia Moreno, Raquel Serra i Xènia Soto.