dijous, 15 de desembre del 2016

ASSEMBLEA: Ateneu Cooperatiu La Baula

Avui a l'Ateneu Cooperatiu La Baula hem celebrat l’assemblea de Gestions Creatives, l'última abans de les vacances hivernals. Hem fet una reflexió de com ha anat el procés des de l'inici fins ara, de com han estat les presentacions de les accions creatives, hem concretat els objectius de l’assemblea, hem redefinit nous rols dins el grup, hem pres consciència de com ens construïm col·lectivament i les interaccions que tenim. I també ens sincerem, riem i ens critiquem mútuament. Això és un procés llarg, lent, a vegades esgotador, però també enriquidor al 100%. 

ACTA ASSEMBLEES GESTIONS CREATIVES. 15 desembre 2016

Acta assemblea

LA CREATIVITAT COM A IDENTITAT COL·LECTIVA

El taller "La creativitat com a identitat col·lectiva" dinamitzat per Jaume Belló ens ha servit per aprendre que el teatre no existeix sense el conflicte, i que aquest és el motor que ens fa avançar com a grup. No podem qüestionar mai la creativitat ni dels infants ni de ningú, perquè sinó vulnerem la seva identitat individual i la del grup. Gran aprenentatge de tècniques alternatives i creatives per a la gestió dels conflictes des d'una perspectiva creativa, col•lectiva, inclusiva i original. 

dilluns, 5 de desembre del 2016

MATERIALS: Mandala

L’acció consisteix en la realització conjunta d’un mandala gegant amb elements reciclats, en concret  extrets de la natura. Tot això a cost 0, respectant en tot moment la naturalesa. 
Es va dur a terme a l’escola El Parc de l’Aigua, el passat 5 de Desembre amb els infants d’educació infantil.
Els infants van haver d’anar construint el mandala lliurament, a partir dels materials proporcionats prèviament, creant tot allò que els hi vingui de gust expressar en aquell precís instant. Aquests materials han sigut extrets de la natura, alguns exemples han sigut pedres, fulles, herbes aromàtiques, pell de fruites, etc.


Perquè un mandala?
El mandala és un element que s’utilitza com ha base per la meditació, per connectar amb el “jo” intern i treballar la intel·ligència intrapersonal. La instal·lació que vam proposar als infants de l’escola del parc de l’aigua, s’ha dut a terme en un context de integració que afavoreix i permet l’aparició del símbol. També s’ha procurat dissenyar i organitzar la intencionalitat de l’espai del joc conscientment.
Aquest mandala, ha sigut una producció efímera ja que s’ha creat en base al sentiment/emoció d’aquell precís instant, d’aquell precís moment. 
Aquesta creació, permet treballar amb els 5 sentits respectant el procés natural de cada infant, així com també els seus ritmes d’aprenentatge. 
Treballar amb elements reciclats de la natura, amb elements que hem tingut a l’abast des de ben petits, pot generar-nos emocions al recordar vivències viscudes. Al generar emocions i sentiments és més fàcil generar un aprenentatge.

Què s’ha observat?
- Com han experimentat els infants amb els materials.
- Com s’han expressat individualment.
- Com han desenvolupat la seva creativitat.
- Com s’han relacionat amb els seus companys (si hi ha hagut intercanvi d’emocions en el moment que s’han creuat uns amb els altres).
- Si hi ha hagut aprenentatge.

Què s’ha treballat?
- La multisensorialitat (al treballar amb diferents sentits alhora).
- La creativitat (cap infant ha estat dirigit, per tant tots han pogut desenvolupar la seva creativitat de la manera que més els hi ha agradat).
- La col·laboració (molts infants construïen de forma conjunta, en equip).
- El principi d’individualització.  
- El principi d’activitat.
- El principi de necessitat (hem intentat donar resposta a les necessitats de tots els infants, ja que els materials eren pensats per ser assequibles i manipulables. D’aquesta manera, els infants els han pogut utilitzar de forma autònoma i independent).
- El principi de transferència (tot allò que han aprés, creiem que ho podran aplicar desprès en altres àmbits de la vida).
- Principi d’integritat (a part de treballar l’aspecte cognitiu, també hem treballat l’emoció, l’activitat motora, afectiva i social).
- Criteri de rellevància (l’activitat ha permès destacar els aspectes positius de cada infant).

- L’element sorpresa (en el moment en què es trobava un nou material).


Autores: Mar Grifell, Edith Campmajó, Laia Pujol i Marta Carrasco.

dijous, 1 de desembre del 2016

ASSEMBLEA: Centre Cívic overpard

Una cinquantena d'estudiants han participat de l'assemblea setmanal de Gestions Creatives. Aquest cop l'hem celebrat al Centre Cívic Overpard, al barri de Pardinyes. Es van acabar de fer les presentacions d'accions creatives pels propis alumnes, que aniran implementant al llarg del curs. 
Bones presentacions, grans debats, millors reflexions.

ACTA ASSEMBLEES GESTIONS CREATIVES. 1 desembre 2016

Acta assemblea

dijous, 24 de novembre del 2016

ACTA ASSEMBLEES GESTIONS CREATIVES. 24 novembre 2016

Acta assemblea

PRIMER DISPARA, DESPRÉS PREGUNTA!

Com podem documentar de manera creativa les accions, les activitats didàctiques, la vida en general? Com captar la subtilesa dels moments i omplir-los de contingut? Com expresssar tot allò que aprenem a través de les imatges? 

"Primer dispara, després pregunta!", taller a càrrec del fotògraf Llorenç Rosanes, ens ha donat consells i idees per fer front a aquestes preguntes, utilitzant la fotografia creativa com a eina educativa.

dimecres, 23 de novembre del 2016

ASSEMBLEA: Centre de Recursos del Segrià

Aquesta setmana hem fet l'assemblea de Gestions Creatives al Centre de Recursos del Segrià. Mentre coneixem un altre espai de la ciutat que ens ofereix eines relacionades amb l'educació també celebrem una assemblea centrada en la presentació d'accions creatives per part dels estudiants. Això genera un posterior exercici col•lectiu de reflexió, debat i propostes de millora per reformular les accions proposades. La consciència col•lectiva emergeix per millorar el projecte en el seu conjunt. Encara hem d’aprendre molt i millorar però anem caminant des de l’experiència.

dijous, 17 de novembre del 2016

ASSEMBLEA: Facultat

Una de les millors formes que utilitzem per aprendre és vivint-ho nosaltres mateixes. I què millor que fent-ho a través del sistema assembleari. Obrim les fronteres de les nostres pròpies experiències.

ACTA ASSEMBLEES GESTIONS CREATIVES. 17 novembre 2016

Acta assemblea

dijous, 10 de novembre del 2016

ASSEMBLEA: Escola Joan XXIII

Avui hem tingut l'oportunitat de fer l'assemblea a la sala de professors de l'escola Joan XXIII. 
Hem parlat sobre com dinamitzar l'assemblea i hem marcat els dies per fer la presentació de les accions creatives de cada grup. 

ACTA ASSEMBLEES GESTIONS CREATIVES. 10 novembre 2016

Acta assemblea

(R)EVOLUNCIONEM L'EDUCACIÓ? CONTEMPORANEITZANT FREINET PER REPENSAR L'ESCOLA RURAL

Aquest dijous, dins l'Espai Falca, ha començat el taller "(R)evolucionem l'educació? Contemporaneitzant Freinet per repensar l'escola rural" a càrrec de Sebastià Gertrúdix. Aquest curs de sis sessions està organitzat pel CEIER (Coordinació d'Estudis i d'Innovació de l'Escola Rural) i en col·laboració amb l'equip de Gestions Creatives.

dilluns, 30 de maig del 2016

ESPAI LO GIRA-SOL


A Ivars d’Urgell visitem l'espai educatiu Lo GiraSol. Un projecte impulsat per unes quantes famílies que cercaven un espaiper participar activament en l'educació dels seus fills i filles. Durant la visita els i les estudiants de Gestions Creatives no sol han pogut veure i viure un espai molt cuidat estèticament, amb tota mena de materials pedagògics que provoquen la manipulació, el joc simbòlic, el desenvolupament motriu, la creativitat o l’autonomia. 

També han tingut l’oportunitat de conèixer una iniciativa de famílies que, fruit de les seves inquietuds, s’han anat formant en diverses pedagogies (Montessori, Waldorf, Freinet, etc.) per oferir una educació personalitzada als seus infants i que els ha permès construir un projecte educatiu al marge de la institució escolar. 

En definitiva, un exemple de com a través de la formació aquestes famílies s’han apoderat per pensar, dissenyar i implementar una alternativa educativa. Un procés extrapolable a la formació de mestres, ja que entenem que la professionalitat del mestre no s’acaba a l’escola o en una altra institució educativa, sinó que amb la formació se’ns pot obrir un ventall de possibilitats que permeten explorar i portar a terme les nostres idees i els nostres projectes.

dimarts, 24 de maig del 2016

LLIÇONS CAMINADES

Un territori ens ofereix oportunitats de reflexió i d’acció. Passejar-lo i caminar-lo ens permet interrogar-nos sobre l’eficàcia dels processos culturals i les estratègies polítiques. Escoltar-lo ens facilita endinsar-nos en la duresa de la problemàtica de la condició contemporània de la ciutat i ens invita a qüestionar-nos la urgència d’una consciència i un coneixement dels fenòmens socials. Recórrer l’espai ens possibilita atribuir-li una dimensió més humana, carregar-lo de força, legitimar-lo i dotar-lo d’identitat.


Xafar. Sentir. Escoltar. Comprendre. Oportunitats, en definitiva, per obrir mirades, per fer exercicis d’alteritat, per promoure el debat amb l’antagònic, per no dicotomitzar i per construir sinergies

dijous, 5 de maig del 2016

LLOCS: desENLLÀç


  
La transformació de Llocs, viscut per un grup d’alumnes de 1er del Grau d’Educació Infantil en Gestions Creatives que acompanyats per Marta Ricart ha fet visible el relat comú que ha emergit d’un procés intens d’interacció, intercanvi i comunicació. 


Un nosaltres
expectant que suspès,
baixa lentament
per dir tímidament alguna cosa
Un terra,
que tafaner,
creix per escoltar
i un punt mig,
l’encontre, veu i escolta.
Un eco rodó
que pren color
creant el to
que tenyeix
el sentit
de l’experiència

dimecres, 20 d’abril del 2016

JOCS QUE PARLEN

Des de la Xarxa de Ludoteques Municipals de Lleida, amb un equip de ludotecaris encapçalat per en Tadeo Calomarde, ens van regalar tres sessions que emfasitzen la importància del joc en el desenvolupament integral de l’infant, l’adquisició d’aprenentatges i continguts amb el joc com a eina educativa i el gran ventall d’oportunitats que ofereix el joc de taula com a recurs dins de l’aula. Sessions teòric-pràctiques amb les quals ens van oferir idees, recursos, suggeriments i exemples pràctics per a la implementació dins l’aula de continguts curriculars mitjançant jocs de taula.

Ens van mostrar, i també vam jugar, jocs fets a partir de les competències curriculars d’infantil, de primària i fins i tot de secundària.Van presentar i explicar el procés de creació de més de 20 jocs fets pels mateixos ludotecaris amb materials naturals.

Una proposta multidisciplinària sobre jocs que traslladada a l’aula ens podria ser una eina útil com a contingut curricular transversal. Ens vam enamorar del joc com a eina pedagògica dins l’aula i alhora ens ha possibilitat viure-la en la pròpia pell.

dimarts, 19 d’abril del 2016

LA PANERA

El Centre d’Art la Panera és una plataforma de producció, difusió, formació i exhibició de les arts visuals al nostre país i pretén ser un instrument que estableixi ponts entre la creació visual i la creació produïda en d’altres àmbits culturals. Al mateix temps, amb les exposicions i activitats generades, aspira a ser un centre de reflexió que vinculi les arts visuals amb les diverses problemàtiques que genera la nostra societat.


dimecres, 13 d’abril del 2016

AUDISONS


L’educació musical representa una exigència ineludible en totes les etapes educatives, però en l’etapa d’educació infantil és bàsica i imprescindible. La presència de la música a l’educació infantil representa una finestra oberta a la percepció, un estímul per a la producció creativa, un mitjà d’expressió i de comunicació i una font de coneixement i sensibilització musical.Audisons és una Acció Creativa que té la finalitat de dissenyar i implementar un proposta educativa per tal d’apropar la música als infants d’una manera atractiva i significativa.

dijous, 11 de febrer del 2016

MARTA RICART


La Marta Ricart és una artista instal·lada al Solsonès que investiga i fa projectes de creació comunitària en entorns rurals. Doctora per la Universitat de Barcelona, a més a més de ser artista és investigadora i formadora. La seva trajectòria passa per desenvolupar processos de creació amb una gran diversitat de col·lectius, contextos i grups d’edat. 

Ha estat professora de secundària així com professora de la Unitat de Pedagogies culturals de la Facultat de Belles Arts de la UB. Actualment compagina la creació artística, amb la docència a la Universitat de Vic i la Universitat de Manresa.