dijous, 15 de desembre del 2016

ASSEMBLEA: Ateneu Cooperatiu La Baula

Avui a l'Ateneu Cooperatiu La Baula hem celebrat l’assemblea de Gestions Creatives, l'última abans de les vacances hivernals. Hem fet una reflexió de com ha anat el procés des de l'inici fins ara, de com han estat les presentacions de les accions creatives, hem concretat els objectius de l’assemblea, hem redefinit nous rols dins el grup, hem pres consciència de com ens construïm col·lectivament i les interaccions que tenim. I també ens sincerem, riem i ens critiquem mútuament. Això és un procés llarg, lent, a vegades esgotador, però també enriquidor al 100%. 

ACTA ASSEMBLEES GESTIONS CREATIVES. 15 desembre 2016

Acta assemblea

LA CREATIVITAT COM A IDENTITAT COL·LECTIVA

El taller "La creativitat com a identitat col·lectiva" dinamitzat per Jaume Belló ens ha servit per aprendre que el teatre no existeix sense el conflicte, i que aquest és el motor que ens fa avançar com a grup. No podem qüestionar mai la creativitat ni dels infants ni de ningú, perquè sinó vulnerem la seva identitat individual i la del grup. Gran aprenentatge de tècniques alternatives i creatives per a la gestió dels conflictes des d'una perspectiva creativa, col•lectiva, inclusiva i original. 

dilluns, 5 de desembre del 2016

MATERIALS: Mandala

L’acció consisteix en la realització conjunta d’un mandala gegant amb elements reciclats, en concret  extrets de la natura. Tot això a cost 0, respectant en tot moment la naturalesa. 
Es va dur a terme a l’escola El Parc de l’Aigua, el passat 5 de Desembre amb els infants d’educació infantil.
Els infants van haver d’anar construint el mandala lliurament, a partir dels materials proporcionats prèviament, creant tot allò que els hi vingui de gust expressar en aquell precís instant. Aquests materials han sigut extrets de la natura, alguns exemples han sigut pedres, fulles, herbes aromàtiques, pell de fruites, etc.


Perquè un mandala?
El mandala és un element que s’utilitza com ha base per la meditació, per connectar amb el “jo” intern i treballar la intel·ligència intrapersonal. La instal·lació que vam proposar als infants de l’escola del parc de l’aigua, s’ha dut a terme en un context de integració que afavoreix i permet l’aparició del símbol. També s’ha procurat dissenyar i organitzar la intencionalitat de l’espai del joc conscientment.
Aquest mandala, ha sigut una producció efímera ja que s’ha creat en base al sentiment/emoció d’aquell precís instant, d’aquell precís moment. 
Aquesta creació, permet treballar amb els 5 sentits respectant el procés natural de cada infant, així com també els seus ritmes d’aprenentatge. 
Treballar amb elements reciclats de la natura, amb elements que hem tingut a l’abast des de ben petits, pot generar-nos emocions al recordar vivències viscudes. Al generar emocions i sentiments és més fàcil generar un aprenentatge.

Què s’ha observat?
- Com han experimentat els infants amb els materials.
- Com s’han expressat individualment.
- Com han desenvolupat la seva creativitat.
- Com s’han relacionat amb els seus companys (si hi ha hagut intercanvi d’emocions en el moment que s’han creuat uns amb els altres).
- Si hi ha hagut aprenentatge.

Què s’ha treballat?
- La multisensorialitat (al treballar amb diferents sentits alhora).
- La creativitat (cap infant ha estat dirigit, per tant tots han pogut desenvolupar la seva creativitat de la manera que més els hi ha agradat).
- La col·laboració (molts infants construïen de forma conjunta, en equip).
- El principi d’individualització.  
- El principi d’activitat.
- El principi de necessitat (hem intentat donar resposta a les necessitats de tots els infants, ja que els materials eren pensats per ser assequibles i manipulables. D’aquesta manera, els infants els han pogut utilitzar de forma autònoma i independent).
- El principi de transferència (tot allò que han aprés, creiem que ho podran aplicar desprès en altres àmbits de la vida).
- Principi d’integritat (a part de treballar l’aspecte cognitiu, també hem treballat l’emoció, l’activitat motora, afectiva i social).
- Criteri de rellevància (l’activitat ha permès destacar els aspectes positius de cada infant).

- L’element sorpresa (en el moment en què es trobava un nou material).


Autores: Mar Grifell, Edith Campmajó, Laia Pujol i Marta Carrasco.

dijous, 1 de desembre del 2016

ASSEMBLEA: Centre Cívic overpard

Una cinquantena d'estudiants han participat de l'assemblea setmanal de Gestions Creatives. Aquest cop l'hem celebrat al Centre Cívic Overpard, al barri de Pardinyes. Es van acabar de fer les presentacions d'accions creatives pels propis alumnes, que aniran implementant al llarg del curs. 
Bones presentacions, grans debats, millors reflexions.

ACTA ASSEMBLEES GESTIONS CREATIVES. 1 desembre 2016

Acta assemblea