dilluns, 10 de juny del 2019

MATERIALS: naturalment

Hem escollit l'acció Materials que consisteix a crear un material didàctic per a nens i nenes d'educació infantil, nosaltres l'hem enfocat per a infants d'entre 3 i 6 anys. Hem escollit el concepte de naturalesa per experimentar-la a través dels sentits.


Arran d'aquesta acció, hem après a organitzar-nos i a repartir-nos les tasques de forma correcta, perquè tots els membres del grup tinguéssim feina a fer. Hem dissenyat un material didàctic distribuït en estacions. La primera estació conté unes bossetes plenes d'herbes aromàtiques, en concret orenga, camamilla, menta i canella, aquestes bossetes faran que els infants estimulin el sentit de l'olfacte, inclús el del gust com pot ser en el cas de la menta. L'altra estació són agrupacions sensorials, en les quals hi ha tres muntanyetes, una de pedres, l'altra de sorra, i l'última de fulles seques, això ens ajudarà a experimentar a través del tacte, el so i la vista. L'última estació consta de tres cocos, els quals es poden obrir i tancar, i a dins hi ha: pedres, fulles seques i arròs. Es podran fer servir de maraques per desenvolupar l'oïda, inclús poden barrejar els elements dins dels cocos, i investigar com canvia el soroll. En resum, la nostra finalitat és que els infants desenvolupin 4 sentits: l'oïda, el tacte, l'olfacte i la vista. I també que ho descobreixin tot lliurement i de forma autònoma.


Creiem que el material didàctic que hem creat és interessant, ja que tots aquests materials ens els proporcionen la naturalesa, i els podem trobar en la nostra vida quotidiana, i torbem interessant que els infants desenvolupin els sentits a través de la naturalesa.


Un aspecte a millorar, en el cas que volguéssim implementar el material, seria posar-ho tot en un planell o en una estora vistosa, així també estimularien el sentit de la vista, i ho faria més atractiu a l'hora de presentar-ho, i en el moment de què els nens ho manipulessin, seria tot més ordenat.


En conclusió, creiem que la introducció d'elements naturals als infants és molt important, ja que s'aconsegueixen fàcilment i estan en el nostre dia a dia. Com a grup ens agradaria fer una reflexió pel que fa al procés de creació, ja que ha estat un procés que afavoreix al nostre desenvolupament pel que fa a l'àmbit acadèmic, i ens ha ajudat a créixer com a grup, a saber cooperar entre els components, i a arribar a un acord a l'hora de prendre les decisions. 




Autors i Autores: Marta Puigvert Baró, Cèlia Ais Pérez, Josep Maria López Llobera i Àngela Carrera Ribes.

MATERIALS: els cinc sentits

Al principi de l’acció materials, creiem que era important treballar la multisensorialitat en l’educació infantil, i vam decidir fer un recorregut multisensorial. En aquest cas, voliem treballar les diferents àrees perceptives que corresponen als cinc sentits: oïda, vista, tacte, olfacte i gust. Sabíem com treballar totes elles menys el gust, ja que no trobavem com incloure-ho al recorregut. Gràcies a les diferents assamblees a les que hem assistit per a que ens ajudessin a perfilar el nostre material, hem pogut reflexionar tots junts i poder incloure-ho d’una manera experimental.

Els materials que hem escollit tenen com a concepte la natura, ja que creiem que és un element que ens envolta diàriament i no hi prestem suficient atenció vers la diversitat que n’hi ha. En aquest sentit, gràcies a la nostra catifa multisensorial, voliem treballar el respecte per la natura, ja que creiem que és un dels temes més importants en la societat d’avui dia. Encara així, ens vam donar compte que els materials que estàvem utitlitzant eren molt simples, i podiem treure molt més potencial si escolliem altres, per tant vam voler afegir el gust a través de grans de café. Més tard, vam pensar que no era un material adequat pels infants, i vam optar per fulles de plantes amb sabor, com la menta entre altres.
 
El nostre material està creat per fomentar totes les àrees de percepció bàsiques, però el principal és el tacte. Ho farem d’una manera diferent, ja que normalment, prenem consciència de les textures i d’altres a partir de les mans. En aquest sentit, ho volem treballar a partir dels peus, ja que és una de les parts del nostre propi cos on més terminacions nervioses tenim, per tant és on rebem més estímuls.



Els altres sentits, com l’oïda el treballarem a partir del fregament entre diferents materials, mentre que l’olfacte el treballarem amb tots els materials, ja que cadascú te el seu olor particular.
Tot i així, per fomentar la vista, vam considerar crear el material el més vistós possible i amb elements de diferents colors, ja que aconseguiriem una motivació en els propis infants per realitzar l’activitat, i un desenvolupament d’aquest sentit.
Per finalitzar, vam creure convenient que seria interessant afegir a la catifa multisensorial una zona d’experimentació, amb una catifa de cotó 100% natural al costat per a que puguin treure elements i poder experimentar amb ells a aquesta zona.
Com a reflexió final de grup, podem dir que es una activitat que podem dur a terme a una escola d’educació infantil tant de primer cicle com de segon, ja que es important fomentar els sentits des de ben petits fins que anem creixent.

Autors: Ferran Ocaña Poblet, Maria Blàzquez del Arco i Nuria González Vidiella.