dimecres, 14 de febrer del 2018

MATERIAL: Espais multisensorials

Presentarem quatre caixes als infants construïdes anteriorment a partir de materials reciclats i reutilitzats, en les quals trobaran diferents objectes que podran relacionar amb un determinat espai (poble, ciutat, platja i muntanya).
Principalment la manera d’orientar-se serà mitjançant el tacte, ja que aquestes caixes estaran tancades i només tindran una petita obertura. A partir d’aquí, treballaran les diferents àrees de percepció per relacionar l’espai amb els materials.
En cada un dels espais hi haurà tots aquells materials que el caracteritzen. A part del tacte trobarem reflectits en certa mesura totes les altres àrees de percepció. Per exemple: les olors, els sorolls i els gustos característics de cada espai i que ens ajudin a relacionar-ho.
A més a més, abans de començar els donarem una targeta a tots els participants amb quatre requadres on podran apuntar a quin concepte fa referència cada caixa. (Si ho fem amb nens que encara no saben escriure ho podem adaptar de dues maneres, que ens ho diguin o que facin un petit dibuix).
Al final de tot veurem si tothom ha encertat els conceptes a què fan referència les caixes.

Objectius:
• Conèixer el concepte d’espai.
• Experimentar mitjançant les diferents àrees de percepció
• Saber orientar-se en l’espai.
Que treballarem?:
• La multisensorialitat.
• L’estimulació de les diferents àrees de percepció.
- Somàtica
- Vibratòria
- Vestibular
- Tàctil-hàptica
- Visual
- Auditiva
- Olfactiva
- Gustativa
• L’orientació.


Autores: Ada Alsina, Esther Moreno, Mariona Rebull, Rosa Rodríguez, Anna Solé i Ana Valderrama.

MATERIAL: El joc dels castellers

L'acció "materials" ens ha permès aprendre com de fàcil és crear qualsevol objecte per ser usat en aules d'infantil amb zero costos i molt senzill de crear i manegar.
La nostra proposta ha estat crear un joc relacionat amb el món casteller per a nens a partir de 4 anys. Pretenem que els nens coneguin la cultura castellera alhora que treballen les seves capacitats logicomatemàtiqes, motrius, etc. 
Els nens en aquest joc compten amb una sèrie de pinçes de diferents colors i grandària per diferenciar les diverses posicions castelleres, a més tenen diverses plantilles per anar construint els diferents castells, així d'una manera molt lúdica poden aprendre una part molt important de la cultura que els envolta i començin a familiaritzar-se amb aquesta.


Autores: Marina Casals, Mar Franci, Lor Garcia, Carlota Milà, Laura Remón i Miriam Sanjuan

DERIVA URBANA: Batalla de sexes/gènere



D'aquesta acció transversal en vam traure informació sobre el tema del comerç de les joguines infantils centrant-nos en la qüestió de la diferenciació del sexe per els colors bàsics -rosa i blau- ja que pensem que els comerços eduquen indirectament a la societat i viceversa. És a dir, mitjançant aquests colors estereotipats que tothom té inculcats, es creen "expectatives" i classificacions tant de joguines, com de roba, etc.. i sovint crea inseguretats quan algú vol portar el color o comprar-se alguna joguina que estaria classificada en el "color que no es correspon al seu sexe". Aquest procés el vam decidir dur a terme a través de la "deriva urbana", una teoria de Guy Debord que consisteix en una tècnica de passeig interromput a través de diversos ambients tot buscant un comportament ludico-constructiu que vagi més enllà de la consideració clàssica del passeig.
Vam seguir una ruta començant per la tenda de joguines “Mestre”, a continuació, al carrer Alcalde Costa passant per les botigues de joguines “Poly” i “Drim” i finalment al Carrer Major per observar diferents tipus de comerços on s’hi trobés aquesta classificació estereotipada dels colors. El que no ens esperàvem trobar a l’hora d’observar la disposició de les joguines va ser que en el catàleg d’una tenda, hi havia una motxilla amb nom de noi que era de color rosa, i al costat, una altra també amb nom de noi però de color blau. Així doncs, com que a totes les tendes vam trobar el que ens esperàvem (diferenciació per colors estereotipats), el trobar aquesta situació, per molt que sigui un detall petit, demostra que almenys hi ha una iniciativa de canvi.

Autores: Naomi Zamora, Marta Abella, Mariona Albà, Andreea Puscas i Gemma Capdevila

MATERIAL: Figures de l'entorn


Hem escollit el concepte d’espai per realitzar l’acció de material. La nostra proposta consisteix en construir dues sèries de formes geomètriques (triangles i quadrats), de diferents mides, pintades de blau i vermell gradualment de més fort a més fluix. Les figures estan fetes de cartró i tenen una obertura en un dels costats per poder encaixar-les per mides. Ens agradaria treballar l’àrea de descoberta de l’entorn. A través de la manipulació del material que hem elaborat afavorim el coneixement de les figures i les formes bàsiques, potenciem l’orientació en el espai més proper (aquí, allà, dins, fora, amunt, avall), s’estableixen relacions entre objectes segons les seves característiques (colors, mides..) i fomentem la relació ensenyament-aprenentatge entre iguals.

La idea és treballar d’una manera dinàmica i vivencial un aprenentatge fora de l’escola. No es tracta d’una activitat dirigida sinó un procés on potencien la creativitat, l’experimentació i la investigació.

Autores: Maria Paba, Paula Rubiales i Georgina Ros.

CARTOGRAFIES CULTURALS: Cartografiant emocions

Cartografies culturals ens ha permès adonar-nos de les diferents emocions dels més petits segons el lloc on es troben i la seva cultura.
Inicialment, vam pensar que el context sociocultural influenciava en la manera en què se senten i comporten els infants. Després de fer l'acció, però, ens hem adonat que el seu comportament no varia pel seu determinat context i cultura, sinó per la situació en general marcada per l'espai en el qual es troben. En el nostre cas, vam observar un parc i un
supermercat dels barris de Cappont i la Mariola.
Són dos barris que a simple vista semblen molt diferents entre ells i vam creure convenient expressar que aquesta diferència es podria veure reflectida en els resultats de les emocions. Després del procés, vam veure que tots els nostres prejudicis no eren certs i que el context no influencia per a res en les conductes dels nens i nenes.
Com a resultat del nostre treball, hem elaborat un mapa desplegable en el qual es pot observar un mapa independent de cada barri amb els gràfics de les emocions corresponents (alegria, tristesa i ira).
El nostre objectiu inicial era descobrir les emocions dels infants tenint en compte el seu context cultural i el lloc en el qual es trobaven. Com a conclusió podem dir que tots els infants es comporten de manera similar a les mateixes situacions depenent de la seva edat i no pas del seu lloc d'origen i habitatge.


Autors: Iris Arruego, Paula Brufau, Carme Casanovas, Marina Majadas, Judith Porta, Marc Puigvert, Mariona Ribes, David Sánchez, Laia Solé, Clara Solsona i Xènia Soto.