dijous, 24 de maig del 2018

CARTOGRAFIES CULTURALS: Fem silenci per escoltar-nos


L'acció que hem realitzat té com a objectiu fer-nos reflexionar sobre el silenci a diferents espais de la ciutat de Lleida. Vam iniciar la recerca d'informació a partir de l'obra 4′ 33″ de John Cage, després d'haver indagat sobre el concepte de silenci des de diverses perspectives artístiques.
Aquesta experiència ens ha permès aprendre que el patrimoni d'una ciutat no només és visual, sinó que pot ser captat per altres sentits, és per això que hem pres consciència de la rellevància de l'oïda durant l'acció de fer silenci.
Abans d'iniciar l'acció enteníem el silenci com l'absència de soroll, però a través de la seva realització ens hem adonat que tenim una concepció diferent de què és, ja que entès des de la perspectiva d'absència de so, el silenci és inexistent. Per a nosaltres, el silenci és un estat intern que representa la calma i permet percebre allò que ens envolta.
Tanmateix, gràcies a fer silenci i escoltar el nostre entorn, hem estat capaces de captar la gran varietat de sons que formen el món i que fins ara passaven desapercebuts per a nosaltres.
Tot aquest procés ha estat plasmat en un mapa que permet a cada persona visitar virtualment aquells espais que nosaltres hem seleccionat i d'aquesta manera poder vivenciar les mateixes sensacions i emocions.


    http://femsilenci.blogspot.com.es 

    Autores: Cristina Alcaine, Miriam Aránega, Ignacio Iuculano, Gemma Obiols.

 

dimecres, 9 de maig del 2018

FAMÍLIES: Racó per a famílies

Projecte de pràctiques I a l'EBM Pas a Pas.
El racó per a famílies és un espai dissenyat per a pares, mares i familiars.
L’objectiu principal d’aquest racó és la integració de les famílies en la vida diària de l’escola.
El Racó per a famílies és un espai que ha de donar resposta a les necessitats i interessos de les mares, pares i familiars, per això aquest racó serà autogestionat per les famílies amb la col·laboració de l’escola.
En el seu inici el racó està obert de dilluns a divendres de 15:00 hores a 16:30 hores però en el transcurs del temps es pretén que el racó estigui obert en tot l’horari lectiu de l’escola.
Durant el període de pràctiques es va presentar el racó a les famílies les quals el van rebre amb molta il·lusió i moltes ganes de participar-hi. No obstant el començament ha tingut una baixa participació però s’espera que poc a poc la participació vagi augmentant. Per a incentivar la participació estan previstes diferents activitats, la primera activitat que l’escola ha posat en marxa és, amb motiu de Sant Jordi, l’intercanvi de llibre entre diferents famílies. A més està previst organitzar un taller de polseres candela.

Autors: Marta Badia, Erola Caellas i Daniel Seró.

dimecres, 2 de maig del 2018

HAPPENINGS: Land Art





L’acció Happenings ens proposa crear una instal·lació artística efímera amb un fi educatiu.

El nostre Happenings consisteix en dues accions diferents: una realitzada amb els infants de P1 que consta d’un conjunt de cercles fets amb materials naturals i una treballada amb els infants de P2 que consta d’un telar que es converteix en tapís vertical un cop els infants interactuen amb ell.



“Cercles”- Activitat per P1 - Adrià Cabrera i Sergi Rojas

Els cercles naturals inspirats per l’obra de l’artista de land art Robert Smithson. Estaven fets a partir de diversos materials naturals com còdols, branques o pinyes. En aquest espai els infants es podien moure lliurement, i realitzar les accions que desitgessin. Podem treballar continguts curriculars com el dins i fora o gran i petit.



“Tapís vertical”- Activitat per P2 - Eva Miralles

Al telar, inspirat en la obra de l’autor de land art Richard Shilling, els infants van haver de passar cordills per fer una xarxa. En aquesta, hi

penjaven diferents elements naturals que van treballar a l’aula en activitats prèvies i altres que trobaven pel pati. Aquest tapís vertical permet treballar diferents continguts curriculars com sota, sobre, davant, darrere i desenvolupar habilitats motrius: control oculo- manual, motricitat fina i habilitats socials com la cooperació i la comunicació.

HAPPENINGS: Estructures estil formiguer


Vam realitzar l’acció de Happenings perquè creiem que l’art té molta importància durant l’etapa d’educació infantil i creiem  que no es treballa el suficient a les aules. Per aquest motiu vam intentar donar-li una volta al que s’entén per art a les escoles, deixant de banda les típiques activitats per treballar aquest concepte com ara pintar amb pintura i així fer protagonistes als infants.

L’acció consistia en dissenyar dues estructures d’estil “formiguer” una per cada grup d’edat. En cadascuna d’aquestes estructures, just al costat de l’estructura hi havia diverses caixes amb els diferents elements escollits. A través d’una petita història vàrem fer la presentació d’aquests elements i a partir d’aquí els infants havien d’anar col·locant els elements que volguessin dins l’estructura fins a observar una obra abstracta.

Els objectius que vam establir per l’acció són els següents:


     Reflexionar  sobre el  paper de  l’educació  artística  en l’etapa  d’Educació  Infantil en  el

nostre sistema educatiu actual.

     Relacionar l’art en  aquesta etapa.

     Crear  art  a  partir  dels  materials  que  escullen  i  que  d’aquesta  manera  ells  i  elles  en

prenguin consciència.

     Potenciar l’experimentació, manipulació i descobriment.

     Treballar diferents conceptes i competències.


Autors: Àlex Agudo, Marta Garcia, Aida Castellà i Laura López.



MATERIAL: Camí sensorial i memory


Hem planificat dues activitats multisensorials, on abordarem les diferents àrees de percepció realitzant per una banda, camí sensorial i un "memory". Totes aquestes peces podran ser utilitzades posteriorment per a realitzar diferents activitats sensorials i estan construïdes amb materials reciclats i materials naturals, és a dir, cost zero. La primera activitat consisteix a distribuir en l'espai les peces donant possibilitat d'accés i sense excloure'n cap, per tal que tots els participants puguin experimentar-les totes. Es realitzarà amb els ulls tapats, i disposarem de dues pistes sonores per tal d'estimular el concepte agradable/desagradable. Posteriorment preguntarem en quina de les dues cançons s'han sentit més còmodes i les sensacions que han tingut tocant les diferents peces. La segona activitat, per infants més grans, consisteix a realitzar un "memory" sensorial. Per una banda seguim utilitzant les peces sensorials i per altra, hem realitzat una fotocòpia d'aquestes per tal de relacionar els conceptes experimentats anteriorment amb la imatge. D'aquesta manera abordaran processos cognitius superiors com la memòria.
Autores: Júlia Sánchez, Gal•la Egea i Odette Almendro.


ESPAIS: Cortina multisensorial i encaixos de fusta


L’acció que vam dur a terme a la llar d’infants Gargot es va acordar de forma conjunta amb les tutores de la llar tenint en compte les necessitats que aquesta tenia. Després d’un procés d'intercanvi d’opinions, vam decidir fem l’acció oberta espais.
Un cop acotada l’acció, vam realitat una pluja d’idees sobre el que podíem fer per millorar aquella zona. Entre les idees proposades, vam seleccionar-ne dues que van ser les que vam dur a terme finalment.
La primera de totes, es la creació de la cortina multisensorial.  Aquesta buscava estimular als infants mitjançant materials diversos reciclats i naturals col·locats al pati mitjançant una cordal lligada d’extrem a extrem, de dos metres aproximadament.
L’altra acció que vam dur a terme va ser la creació d’uns encaixos de fusta que vam situar també al pati de l’escola. Aquests els vam dissenyar manualment, serrant-los i polint-los.
En resum, la realització d’aquesta proposta educativa ens ha portat múltiples aprenentatges i ens ha donat l’oportunitat d’aprendre dels nostres errors i de la pròpia pràctica.
 Autores: Neus Toledano Rius i Elena Trepat Capdevila

MATERIAL: Paret d'experimentació



L’acció consisteix en la realització d’una paret científica per experimentar en el sorral del l’EBM Albarés.

Els infants hauran d’anar experimentant, de manera lliure, les diferents possibilitats de raonament mitjançant la manipulació de la sorra juntament amb el material proporcionat, a fi de fer observacions, hipòtesis, comparacions... Per anar construint idees envers la ciència i el món que els envolta.


Perquè una paret d’experimentació?

• En aquesta paret hi ha elements que no són fixes del tot, és a dir, que els infants poden decidir moure. Per tant, cada dia es poden crear noves situacions, noves hipòtesis i noves conclusions d’aquell precís instant.

• Aquesta material didàctic és una forma de treballar amb els sentits, respectant el procés natural de cada infant, respectant els seus ritmes i treballant a partir de la multisensorialitat.

• Els infants poden col·laborar entre ells i explorar situacions quotidianes de la vida real, intercanviant idees, construint de noves, participar en grup per poder construir un model que permeti fer visible i que ajudi a compenre i descobrir la situació i el comportament d’una part del món on viuen.

• Perquè s’han de tenir en compte processos com l’experimentació, la classificació, la mesura i l’ús d’instruments. A més. la repetició de l’acció a l’estona del joc, els permet observar regularitats. Successivament les incorporen afegint noves propostes, anticipacions que intenten comprovar i modificacions amb un objectiu cada cop més clar: aconseguir un moviment, un canvi, un objectiu...

• Treball en vertical: per una banda, el fet de treballar de manera vertical i de peu, a un altre nivell, permet crear noves idees i visions, de tal manera que aporta diferents aprenentatges que si ho fessin asseguts i en horitzontal. Per altra banda, els infants per créixer necessiten reptes i és un repte en aquestes edats primerenques deixar la seguretat del terra i alçar-se, conquerint l’espai vertical, com a senyals que es fan grans, que creixen.

• Ciències: la ciència és quelcom quotidià, ens envolta i és per això que hem d’iniciar als infants des de edats primerenques, per tal d’educar la mirada i el pensament científic.

• Estètica: l’estètica és molt important per a la motivació i l’atracció de l’infant quant a l’activitat plantejada. Així doncs, la instal·lació compta amb unes característiques estructurals i estètiques que proporcionin als nens i nenes la possibilitat d’elaborar una imatge mental potent.

• Interessos i motivació: des de l’antiguitat, els humans han utilitzat la sorra i l’aigua, el seu fluir, observant com afectaven els canvis de nivell, la velocitat, la força, les contencions... Els infants, connectat amb aquest interès innat per descobrir, també es fan preguntes sobre el comportament de la sorra o l’aigua com a matèria. Omplir i buidar galledes, pots, travessar la sorra d’un recipient a l’altre, transportar-la, provar diferents inclinacions o deixar-la córrer... pot produir veritables aprenentatges.


Què observarem?

  • Com experimenten amb els materials.
  • Com s’expressen individualment.
  • Com desenvolupa la seva creativitat.
  • Com es relaciona amb els seus companys.
  • Si hi ha un aprenentatge sobre contingut de ciències.



OBJECTIUS

La finalitat de la paret de l’experimentació és que els infants s’iniciïn en la ciència, en la manera de pensar i treballar el procés científic.


  • Gaudir d’un espai de descoberta on se senti segur i acollit i amb diversitat d’oportunitats per a l’exploració.
  • Possibilitar l’exploració de fenòmens, objectes i materials... i les seves propietats per poder entendre i tenir noves idees sobre el món que els envolta.
  • Introduir als infants a les habilitats científiques: observació, manipulació, comparació, diàleg, col·laboració...
  • Descobrir les possibilitats del mateix cos en l’excitació dels reptes motrius que li ofereix l’espai del pati.
  • Trobar estímuls que motivin l’observació i l’experimentació
  • Compartir amb altres companys jocs i descobertes.
  • Exercitar lliurement les possibilitats motrius
  • Posar en marxa les competències per aprendre entre iguals.




Què treballem?

  • La creativitat.
  • La individualització.
  • La col·laboració.
  • El principi d’activitat.
  • El principi de necessitat: donem resposta a les necessitats de tots els infants, són materials assequibles i manipulables que els infants poden utilitzar de forma autònoma i independent).
  • Principi d’integritat: perquè ha part de treballar l’aspecte cognitiu, també treballem l’emoció, l’activitat motora, afectiva i social).
  • Treballem el criteri de rellevància: els aspectes positius de cada infant.
  • L’element sorpresa: en el moment que trobem un nou material.
  • La transferència (allò que aprenem poder-ho aplicar desprès en altres àmbits de la vida, societat...). 
Autores: Edith Campmajó i Marta Carrasco.













Edith Campmajó i

ESPAIS: L'hort a l'hivern

Vam decidir implementar una acció basada a activar l'hort de l'escola Bressol Municipal Vailet. Quan vam arribar a l'escola, aquest espai estava inactiu i la nostra intenció va ser reactivar-lo. Després d'haver realitzat les diferents tutories corresponents, tant amb les tutores de la Universitat com amb les del centre de pràctiques vam començar a planificar l'acció.

Primerament, ens vam plantejar la següent pregunta: "Per què l'hort a l'hivern esdevé aturat?", ja que durant la resta de curs el tenen en funcionament.
Però per tal de trobar una resposta, vam haver de començar una recerca sobre l'hort en les escoles i en vam poder extreure la següent informació:
Els horts constitueixen laboratoris vius en els quals observar i experimentar sobre els seus components i processos permeten abordar de forma integrada i coherent continguts curriculars de diferents disciplines científiques. A més a més el seu ús té beneficis sobre la salut mental i emocional, i contribueix al desenvolupament d'una comunitat escolar més creativa, activa físicament, pacífica i eficaç en el treball col·laboratiu. L'hort també és una font de valors com la cooperació, el respecte, diàleg, l'autoestima entre d'altres i cal potenciar-los per tal de generar un aprenentatge viu i efectiu.
La resposta a la pregunta inicial va resultar ser la següent: A l’hivern fa fred i amb aquestes temperatures l’hort no creix i els infants passen fred si surten de l'aula. Per tant, amb el grup, vam intentar aportar una nova visió d’aquesta situació fent veure la importància dels processos de l’hort en l’etapa d’hivern (com fer per protegir-lo, estudiar les diferents varietats de plantes que suporten baixes temperatures, etc.) i per últim, fer constar que els infants no tenen fred si surten ben preparats (donant importància al fet de sortir de l’aula per aprendre aprenentatges significatius a través de l’hort).

Els passos que vam seguir van ser:
· Contactar amb la botiga "Cal Quico" per tal de saber si disposaven de planters
· Sortida a "Cal Quico" amb els infants
· Conte introductori de l'acció per als infants
· Remenar la terra
· Plantar les verdures
· Regar progressivament.
.Entregar fitxes d’activitats per dur-les a terme a llarg termini.

Autors: Viky Bofarull, Mariona Sisquella i Gil Díez.

TEMÀTIQUES: El fons marí

L’acció anomenada Sentim el mar consisteix en un túnel multisensorial la temàtica del qual és el fons marí. En aquest túnel s’hi troben diferents elements relatius al fons del mar: sorra de platja situada al terra, juntament amb petxines i caragols de mar, i algues dins un cubell amb aigua. A part d’aquests elements naturals també n’hi ha d’artificials: esponges de diferents mides i colors, paper de cel·lofana per les parets per tal de simular el color blavós del fons del mar, peixos de colors plastificats i enganxats a les parets, i llums de color blanc que il·luminen el túnel. També hi ha uns altaveus que emeten el soroll de les ones del mar. Tot aquest conjunt de materials aporten certs coneixements que ells mateixos adquireixen explorant, i desperten emocions als infants, com la sorpresa, la por, les sensacions agradables o desagradables, etc.

Autores: Anna Barón Mir, Sandra Garcia Martín, Amanda Pujol

HAPPENINGS: Platja o muntanya


Com a principal objectiu ens vam plantejar donar resposta a la totalitat dels infants de l'escola, i per aquest motiu vam encaminar-la a la multisensorialitat. Vam crear uns espais ambientats en la platja i la muntanya, a cada espai els infants podien trobar diversos materials que donaven resposta a tots els sentits: oïda, tacte, olfacte...
Per últim els infants podien trobar una caixa totalment blanca. Aquesta estava a un racó fosc, i els alumnes havien de decorar-la amb retoladors fosforescents.


Aquest últim racó estava especialment fet per treballar la vista, ja que els infants podien trobar un efecte visual que no troben al seu dia a dia, com és el reflectisc de la llum de neó.
El nostre principal objectiu era que els infants, experimentessin amb els diferents materials, coneguts o desconeguts per ells, observessin les diferències entre ells, i les seves textures…

Autores: Anabel Piñol, Isidora Petrus, Tània Pons i Maria Sanchis.