divendres, 31 de maig del 2019

LA CIUTAT QUE VOLEM: espais de llibertat per a la infància

Quins són els espais de llibertat que tenen els infants a la ciutat de Lleida? Agraden als infants? Per respondre aquestes preguntes crec que no hi ha res millor que preguntar a aquells que els influeix directament, els infants. Des del punt de vista d’aquests, consideren que els espais de llibertat que els ofereix la ciutat són, en major part, els parcs i també el pati de l’escola. És evident que els parcs agraden als infants quan no hi ha res més. 

En aquesta zona de la ciutat, igual que en moltes altres, no hi ha més espais considerats per als infants, a més, són zones molt freqüentades per vehicles, etc. Els parcs infantils s’han convertit en entorns artificials i molt estructurats dissenyats pels adults, procurant seduir als infants amb colors i estructures atractives a primer cop d’ull, però amb l’objectiu principal de preservar la seguretat dels infants, i sense presentar reptes que els atregui. En definitiva, si no conviden a experimentar, arriscar-se, descobrir, etc. els parcs infantils no fomenten ni potencien el desenvolupament integral dels infants. 

Els patis de l’escola estan en una situació similar o igual que els parcs infantils. En general, els patis es caracteritzen per ser uns espais sense desnivells, amb una pista a on practicar esports reglats com el futbol i el basquet, amb algun arbre, potser algun banc i, amb una mica de sort, un sorral per als més petits. Els patis de l’escola s’han convertit en espais pobres que persuadeixen aquells que els qüestionen sota el lema de què la seguretat dels infants és la prioritat. En definitiva, aquests espais de llibertat que acabo d’anomenar no desenvolupen l’autonomia dels infants.
 
A continuació, em disposo a mapejar aquells espais de llibertat que em van mencionar els infants de p3 a través de la conversa i a extreure’n algunes reflexions i conclusions.

Ho trobareu al document complet.

Autora: Carla Garrote.


dilluns, 20 de maig del 2019

CARTOGRAFIA CULTURAL: Teatre i música per infants a Lleida

El nostre projecte d’acció transversal, ha consistit a investigar i analitzar sobre les activitats i actes culturals de teatre i música de la ciutat de Lleida. Ens hem centrat en un període de 3 mesos (gener, febrer i març), i per a infants de 0 a 6 anys.
La finalitat que s’ha plantejat per aquesta acció és conèixer l’oferta cultural de Lleida pel que fa als infants de 0-6 anys, i reflectir les zones on hi ha molta oferta cultural, i les zones on aquesta hi manca.

Seguidament, aquests actes culturals i teatrals els hem repartit dins d'un mapa interactiu de la ciutat de Lleida, el qual es pot prémer sobre la icona i veure quina activitat o acte s'hi esdevé en la zona i dia corresponent.
Hem tingut algun problema a l'hora de trobar els actes a les pàgines webs, ja que en algunes només s'hi trobaven els fets dels següents mesos, i les activitats passades ja no es podien visualitzar.

Com a conclusions de la nostra acció transversal de cartografies culturals, hem pogut aprendre i observar la varietat d'activitats que es realitzen a la ciutat de Lleida dirigides per infants d'entre 0 i 6 anys. D'altra banda, hem pogut també observar quines són les zones o espais de la ciutat a les quals hi ha més activitats, i quins són els centres que realitzen els espectacles tant musicals com teatrals.

Autores: Neus Arlriols Quinquillà, Mar Madrid Sánchez, Alba Pin Gasia, Cristina Vidal Serra, Laia Vilanova Castellana i Gemma Villorvina Canela.


dilluns, 13 de maig del 2019

MATERIALS: Naturalesa i paisatge

Hem escollit realitzar l'acció Materials que consisteix a crear un material didàctic adreçat a infants, i en aquest cas, perquè puguin treballar el concepte de naturalesa i paisatge a través dels sentits.

Mitjançant aquesta acció hem après a organitzar-nos i decidir com, què i perquè volem fer i
com portar-ho a terme. Hem dissenyat unes catifes multisensorials ambientades en diferents paisatges naturals i dividides en les diferents estacions que permetin l'exploració i estimulació autònoma dels sentits. És tan important el material com la manera en què aquest està col·locat, ja que depenent de la posició es modificarà el comportament o la interacció amb aquest. Vam decidir col·locar el material a sobre d'unes catifes que anirien directament a terra, perquè els infants poguessin experimentar amb diferents parts del cos que no fossin només les mans, com per exemple els peus, estirar-se a sobre, etc.

Creiem que el material didàctic que hem creat és molt interessant, ja que estimula la majoria dels sentits dels infants i és útil per treballar uns conceptes en concret com el de naturalesa, el paisatge i les diferents estacions de l'any. Els materials usats han estat triats amb molta cura i amb una intenció clara i pensem que són molt funcionals.

Un aspecte a millorar, en cas que volguéssim implementar aquest material en un centre escolar, seria la mida de les catifes perquè el prototip que hem fet té una mida petita i no hi cabrien més de 3 infants.

En conclusió, volem destacar la importància d'introduir a l'educació elements naturals perquè es poden aconseguir fàcilment, i a través d'aquests es poden estimular tots els sentits. Com a grup ens agradaria destacar que el procés de creació i disseny ha sigut una experiència molt interessant en l'àmbit acadèmic, ja que ens hem hagut d'autogestionar, planificar-nos i també perquè hem obtingut un aprenentatge gràcies a les relacions que hem pogut fer a través dels coneixements previs de diferents assignatures. L'experiència també ha estat gratificant en l'àmbit grupal i cooperatiu, ja que ens ho hem passat molt bé i hem pogut viure bons moments juntes.

Autores: Sandra Ruiz Oliveres, Ariadna Chiquillo Bellmunt, Gina Florentina Cercel, Auxiliadora Coll Marquès, Jordina Balagueró Pons, Maria Carné Rué, Ariadna Carrasquet Igea i Raquel Pleixats Villaró.

dimecres, 1 de maig del 2019

CAPTCHA: I per tu, quin és el color carn?


Un cop portada a la pràctica l’acció de Capcha, creiem que hem reafirmat els nostres valors com a persones i els ho hem donat a conèixer els nostres company/es s i als ciutadans de Lleida en l’espai públic. El fet de basar-nos en el racisme ha fet que totes ens plantegéssim el fet de si ho érem o no, tot i que cal comentar que realment totes i tots ho som en diferents graus.


Aquest projecte l’hem pogut compartir i crear amb diferents estudiants joves que formen part de la Palma, centre de recursos juvenils. El que valorem molt sobre la participació d’aquests estudiants, és que ho han realitzat de manera altruista, i per tant, el nostre agraïment cap a la seva participació i assistència és evident, ja que sense ells aquesta acció no s’hauria pogut portar a terme.

Per concloure, volem exposar que el fet de realitzar l’acció enmig del Carrer Major de Lleida, va causar que totes les components del grup, s’emocionessin, perquè era un moment molt emotiu i impactant per tots nosaltres. En cap moment ens haguérem pensat que sortiria d’aquella manera, teníem una imatge prèvia, però no el resultat que es va causar, el qual va ser únic.

Finalment agrairíem a Gestions Creatives tots els estímuls proporcionats al llarg del nostre procés amb Espais Falca, la manera en com ens han facilitat tots els contactes necessaris, espais d’aprenentatge com la MiniPanera, etc. En definitiva, estem molt agraïdes per tot el suport rebut.


1r d’Educació Infantil – Gestions Creatives.