dimarts, 30 de maig del 2017

CONNEXIONS (IM)PROBABLES: El desig de creure

En l'acció "connexions improbables", ens endinsem dins el món de la cultura contemporània, perquè a part d'aportar-nos nous coneixements en l'àmbit cultural, també ens ajuda a veure les coses des de diferents punts de vista. A més a més, com a futurs mestres, conèixer i analitzar diversos processos creatius ens pot permetre ser més innovadors en el procés de dissenyar i produir currículum.

L'exposició, "El desig de creure", és una mostra que reuneix el treball de set artistes que recorren els recursos de la prestidigitació, l'endevinació i l'aparicionisme, però també de la tecnologia, la ciència i la producció d'il·lusions i posen els focus en la nostra predisposició per creure en l'inabastable, en el que no es veu, el que és invisible als ulls, en el que no s'entén; que tot plegat sembla contradir les lleis de la física la química i l'òptica.

Jordi Ferreiro és l'autor de l'obra "Quan el museu tanca les portes", el seu objectiu amb aquesta obra és mostrar a l'espectador un efecte sorpresa fent que aquest es meravelli davant de la impossibilitat d'allò que està presenciant. També d'aquesta forma cedeix a l'espectador la possibilitat que aquest segueixi la direcció de la seva visita tal com ell vulgui i no fent un recorregut. Trenca la idea de grup i individualitza la persona perquè per si mateixa formi els seus propis coneixements d'aprenentatge.
Aquest fet també provoca en l'espectador, i per tant el que Jordi Ferreiro vol aconseguir, que aquest participi de forma activa i es passegi per l'espai amb una llanterna de raigs ultraviolats, fet que possibilita la percepció dels missatges que eren invisibles a simple vista, això fa que la tecnologia de la llanterna ultraviolada creï una il·lusió en l'espectador, un aspecte de la màgia.

En relació al seu procés creatiu, l'artista sempre s'ha dedicat a investigar sobre els processos de recepció i interpretació d'una obra d'art tant en l'àmbit educatiu com artístic, utilitzant la performance i la participació del públic, fet que ha anat augmentant així que anava creixent el seu procés creatiu, sempre ha utilitzat la performance, sempre partint de la passió per l'art.
Ell recorre sempre a formats expositius però pedagògics per tal de transformar-los en artístics a partir de la col·laboració i el diàleg, fent així possible la transformació de les típiques visites guiades, audioguies o conferències.
En relació amb el nostre coneixement aquesta exposició és una gran ajuda, ja que ens ha permès relacionar per una part el concepte de màgia i per l'altra la seva relació amb l'educació, a més a més és una eina diversa de crear aprenentatge més enllà d'una aula.
La posició que adopta el docent com a guia és una pràctica que com a grup sempre ens ha agradat.

En relació amb aquesta es mostren uns estímuls on cada parada mostra un aprenentatge nou, on cadascú té l'opció d'entendre la màgia o bé la ciència que aquest aporta de forma més interioritzada, fet que provoca una consolidarització dels pensaments, com en el cas dels programes o anuncis televisius on es mostren trucs de màgia o imatges flotants.
D'aquesta forma podem dir que l'infant crea un coneixement durant el temps que troba oportú mentre l'estímul l'envaeix, posant per exemple un dels estímuls de l'exposició, en el moment que apareix la llanxa que es mou podem veure que l'efecte/estímul que l'autor vol plasmar, passa tan ràpidament que normalment no s'acaba de descobrir, és a dir, passa desapercebut.
 
Aquest fet comporta que els infants que reben aquests estímuls ho exterioritzin d'una manera més creativa i innovadora.
Per una altra banda, el flaire del temps clàssic de tota la vida, ens fa entendre que dins d'aquest objecte hi ha un mecanisme màgic que endevina el temps. És una altra forma d'entendre la màgia, ja que a l'exposició, és traslladat amb el personatge conegut de Disney, Mickey Mouse, on els ulls d'aquest marquen el temps que farà. Aquest fet és transitori, per tant s'ha d'anar observant la peça i consolidant el que succeeix. L'ús del personatge, crea en l'infant una motivació i curiositat que fa que aquest hi posin més èmfasi i atenció a l'activitat, i d'aquesta manera també trenquem barreres i de(construïm) tot allò estereotipat.

Per tal de trencar els lligams, és molt interessant la proposta que el museu tancava les seves portes, ja que és una idea innovadora que proposa una investigació creativa dels missatges que hi trobem en les parets, i gràcies a aquests i a tots els estímuls que aquest tipus d'investigació comporta, arribem a un aprenentatge més complet.
La relació que podem trobar entre aquesta exposició i l'educació infantil, és la màgia, ja que aquesta la podem trobar en els diferents períodes de la nostra vida, independentment de la nostra edat. El que sí que en podem destacar, és que els infants, tenen aquesta il·lusió, el desig de creure que totes aquelles coses que se'ls hi ensenya són veritat, i que els més adults no tenim, ja que som capaços de veure les coses des d'un punt de vista realista.

Tot i que no són capaços d'entendre per si mateixos que no tot és veritat, o que no tot són els típics trucs de màgia, és a partir d'aquestes coses, com per exemple en aquesta exposició, que aprenen a desenvolupar la seva imaginació, la creativitat i la seva intel·ligència per poder arribar a una realitat.
Per altra banda, l'exposició "El desig de creure" ens ha ajudat a deconstruir tot allò que estereotipa en relació a màgia i la seva definició com a tal, és a dir, qualsevol procés que ens aporti utilitzar la nostra imaginació i creativitat, tot allò que sorprengui, que creï una situació d'aprenentatge basada en algun estímul; allò que ens faci pensat molt més enllà de la realitat i del que està determinat com normal, tot allò és màgia, és a dir, màgia és tot, tot allò que ens faci pensar més enllà de les possibilitats del nostre pensament i dels coneixements prèviament adquirits. 

Autores: Mariona Sisquella, Alba Dolset, Bea Navarro, Irene Nieto, Noelia Prieto, Tània Pons.

dilluns, 29 de maig del 2017

LA CIUTAT QUE VOLEM: Ciutat dels infants


L’acció que hem realitzat tenia com a objectiu demanar la veu dels infants de Lleida, per així conèixer les seves opinions sobre els seus espais de llibertat.  Ens vam iniciar en la recerca basant-nos en la pedagogia de Francesco Tonucci, ja que parla de l’adaptació de la ciutat als infants. 
El vídeo pretén ser una crítica, mostrant la diferenciació entre la ciutat que tenim en l’actualitat i la que els infants demanen. Nosaltres compartim la visió de Tonucci  i considerem que si no es canvia el sistema educatiu i les escoles no s’inicien en els interessos dels infants, difícilment podrem repensar la nostra ciutat.
És per això que volem prendre consciència com a futurs docents de la important tasca que tenim a l’hora d’educar els nostres alumnes, ja que l’escola i els seus docents constitueixen un dels eixos essencials del projecte educatiu d’una ciutat.
 “Una ciutat adaptada a les necessitats dels nens/es és millor per a tothom” Francesco Tonucci

Autors: Cristina Alcaine, Miriam Aránega, Anna Hernández, Ignacio Iuculano, Gemma Obiols, Carla Parramon i Mariona Rubió.

DERIVA URBANA: Made in Marroco

"MADE IN MARROCO" ha estat un treball d'innovació i emprenedoria (en l'àmbit de les noves metodologies educatives i també en la descoberta del concepte tecnològic, un món pràcticament desconegut i ignorat per l'escolarització marroquina) amb la finalitat de respondre l'acció DERIVA URBANA.

La població d'origen marroquí és una de les més nombroses entre la població immigrada a Catalunya. Sovint, els educadors que treballen directament o indirectament amb aquestes persones necessiten més informació, coneixement sobre el país d'origen i sobre els processos de socialització dels marroquins. Per aquest motiu vaig escollir el Marroc com distí per realitzar l'acció i conèixer més a fons el teixit social, educatiu, cultural i polític de la zona i per fer-ho vaig recórrer tot el país.

Gràcies a la Beca de Cooperació Internacional de UdL vaig poder indicar-me a la cultura durant quatre setmanes. Després de quinze dies i molta documentació vaig entendre que per a molts marroquins encara continua essent un misteri l'educació amb eines TIC. Quan en la majoria de les escoles occidentals és el pa de cada dia.
Per aquesta raó l'objectiu de fer efectiva l'acció se centrava a conscienciar els infants d'altra realitat i maneres de fer, de no donar importància a què aprenem sinó a com ho aprenem. Durant les dues últimes setmanes del viatge, la meva feina va ser mitjançant els seus recursos, donar-los eines per desenvolupar la seva pròpia autonomia, interpretant, creant, imaginant, però sobretot que ells ho visquessin, i així, aproximar-los a un ideal d'educació més lliure i igualitària.

Per documentar l'acció vaig realitzar un vídeo i seguidament el "llibre d'artista" per deixar constància de manera física de la conclusió de tot el meu procés d'aprenentatge i indagació que vaig realitzar amb els infants en el país fins en el moment que decideixo fer l'activitat amb ells. Crec que tothom, fent petits passos, en diferents llocs, poden fer grans coses. Qui sap, si així, en mica, en mica, aconseguiríem d'aquesta manera augmentar la cohesió social al món.

Autora: Anna Sarlé.

diumenge, 28 de maig del 2017

CARTOGRAFIES CULTURALS i MATERIALS: Esdeveniments abril i maig

Aquesta acció transversal ens dóna l’oportunitat de cartografiar la ciutat de Lleida analitzant les seves ofertes culturals dins del territori. En un principi, i segons s’especifica en la pauta de l’acció, s’havia d’incloure tot el que fos cultural durant un any sencer, però això és impossible a causa de la gran oferta que hi ha.

És per això que nosaltres, un grup format per cinc alumnes de 2n curs d’Educació Infantil amb la singularitat de Gestions Creatives, hem volgut representar tots els esdeveniments per als més petits durant els mesos d’Abril i Maig.

Si voleu saber més sobre aquesta cartografia cultural cliqueu aquí.

 Autors: Oriol Balsells, Lídia Escolà, Jordi Durany, Carolina Fernàndez i Verónica González.