dimecres, 11 d’abril del 2018

ESPAIS: Llum i foscor

L’acció que vam dur a terme a l’Escola Bressol El Rellotge és la d’espais, la qual constava d’escollir un espai de l’escola, analitzar la seva estructura, organització i funció i repensar aquest espai dissenyant-lo diferent. En el nostre cas aquest espai era un traster i el vam convertir en una sala de llum i foscor.

L’acció espais la plantegem per la necessitat que tenia l’Escola Bressol El Rellotge de posseir un espai on poder experimentar els conceptes de llum i foscor, per jugar, per descansar, per descobrir... Les docents d’aquest centre realitzaven una sessió de llum i foscor una vegada cada trimestre, però per elles el fet de transportar tots els materials i adaptar cada vegada les aules on ho feien era un munt de feina innecessària, tenint en compte que tenien un espai inutilitzat que es podia adaptar per efectuar les activitats.

Per tant, el fet de no disposar d’una sala ambientada amb les condicions necessàries per dur a terme aquestes sessions feia que no se’n poguessin realitzar tantes com les educadores desitjarien.


Des del primer moment ens va semblar una proposta molt interessant, ja que per una banda, els infants disposarien d’un espai carregat d’estímuls els quals afavoririen la percepció de les sensacions. Per altra banda, aquesta acció ens serviria també a nosaltres per posar-nos a prova i veure si esdevindríem capaces o no de crear un espai que els servís als infants com a eina de desenvolupament, socialització i, sobretot, d’aprenentatge.


Nosaltres, com a practicants vam poder dur a terme una sèrie de sessions dins la sala on vam treballar tot aquest seguit de propostes i vam deixar la sala preparada per a les docents per tal que poguessin seguir realitzant activitats en aquest espai permanent.


A través d’aquesta sala i les intervencions que vam dur a terme durant el període de pràctiques vam poder tirar endavant l’objectiu que ens havíem plantejat: poder crear un espai on els infants se sentissin còmodes i no tinguessin por a la foscor, que la toleressin de manera correcta. 
 
Autores: Mireia Blanch, Queralt de Marimon, Judith Jiménez i Clàudia Olivé.

TEMÀTIQUES: Camí sensorial



Durant les Pràctiques I hem dissenyat i implementat a l’Escola Bressol Ronda la Mercè l’acció anomenada “camí sensorial”. Vam elaborar dos camins amb dotze materials diferents: sis materials naturals (aglans, sorra, palla, fulles, herbes aromàtiques i escorça) i sis materials artificials (palletes, plàstic de pintor, buata, roba de sac, llana i suro artificial) distribuïts en caixes.

A través d’aquesta acció preteníem que els infants exploressin els materials amb tots els sentits per reconèixer les seves propietats, realitzessin relacions entre els materials i la vida quotidiana, aprenguessin amb tot el cos, gaudissin i participessin, a més de que posessin a prova totes les seves habilitats. 
 
Autores: Nerea Badia, Luisa Malabrigo i Laia Pujol.
 

TEMÀTIQUES: Ombres i llum natural


Amb les accions temàtiques el que fem és oferir als infants accions vivencials que els portin a jugar, experimentar, provar, manipular, intuir, despertar la seva curiositat, la capacitat de sorprendre’s i la seva llibertat.  Aquestes accions basades en l’experimentació seran dissenyades per tal que els infants puguin desenvolupar alguna capacitat i/o treballar algun concepte.
Vam escollir aquesta acció per diferents motius:
Ø  En primer lloc, perquè poguessin experimentar i descobrir quins són aquells efectes que pot provocar la llum natural, mentre aprenien i observaven com es formen les ombres.
Ø  En segon lloc perquè volíem realitzar una activitat no dirigida i en un espai a l’aire lliure, una de les raons per la qual ens van dir de fer-ho en el pati és perquè tenen un espai de joc molt gran i que moltes escoles voldrien, però el que passa, és que no li donen el servei que elles voldrien. Fa temps que s’estan plantejant que el pati sigui un espai educatiu i per tant, hi volien ficar alguna cosa.
Ø  En tercer lloc escollir un material reciclat i de fàcil  accés i perquè l’escola treballa amb els infants molt el tema del reciclatge.
El nostre principal objectiu ha estat la descoberta de la llum natural, és a dir, que   interaccionenessin amb ella i vegin què és allò que provoca la llum quan li col·loquem un element al davant.
L’acció ha consistit a preparar un espai perquè els infants durant una estona poguessin experimentar i gaudir de les ombres i la llum natural. Gràcies als objectes que vam elaborar amb materials reciclats es va poder dur l’activitat a terme.  Aquests objectes els vam repartir pel pati que era l’espai que vam utilitzar per realitzar l’activitat. Primer de tot vam realitzar una activitat de presentació basada en les ombres xineses per tal que comprenguessin el que posteriorment observarien fora, i tot seguit vam deixar que ells sols actuessin davant els estímuls
Gràcies a aquesta acció vam poder observar les grans capacitats dels infants respecte a la comprensió de conceptes des de ben petits i de la seva capacitat d’experimentació amb l’entorn i interacció entre iguals.

Autores: Alba Dolset, Bea Navarro, Aida Torremorell.

ESPAIS: L'hort


Vam decidir implementar una acció basada en activar l'hort de l'escola Bressol Municipal Vailet. Quan vam arribar a l'escola, aquest espai estava inactiu i la nostra intenció va ser  reactivar-lo.  Després  d'haver  realitzat  les diferents tutories corresponents, tant amb  les  tutores  de  la  Universitat  com  amb  les  del  centre  de  pràctiques  vam començar a planificar l'acció.


Primerament,  ens  vam  plantejar  la  següent  pregunta:  "Per  què  l'hort  a  l'hivern esdevé aturat?", ja que durant la resta de curs el tenen en funcionament.
Però per tal de trobar una resposta, vam haver de començar una recerca sobre l'hort en les escoles i en vam poder extreure la següent informació:
Els  horts constitueixen laboratoris vius en els quals observar i experimentar sobre els seus components i processos permeten abordar de forma integrada i coherent continguts curriculars de diferents disciplines científiques. A més a més el seu ús té beneficis sobre la salut mental i emocional, i contribueix al desenvolupament  d'una  comunitat  escolar  més  creativa,  activa  físicament, pacífica i eficaç en el treball col·laboratiu. L'hort també és una font de valors com   la   cooperació,   el   respecte,   diàleg,   l'autoestima   entre   d'altres   i   cal potenciar-los per tal de generar un aprenentatge viu i efectiu.


Un dels nostres principals objectius era que els infants es poguessin conscienciar de la importància que té un hort i que per aquesta raó s'ha de tenir molta cura amb ell i s'ha  de  cuidar.  De  la  mateixa  manera  volíem  transmetre  aquesta  importància  a través de les emocions, tot lligant el nostre projecte amb el seu projecte anual, per tal que tingui continuïtat i els infants puguin veure que no comença del "no res" i que per tant és una part del seguiment del seu aprenentatge. També hem volgut plasmar que  el  fet  de  plantar  un  hort  té moltíssimes més sortides a part del simple fet de plantar i regar. A partir d'aquí hem insistit molt amb els infants, tot contant-los contes contínuament, a l'hora de dinar, afegir frases com "oh! Us agrada molt la fruita i la verdura! A més és molt bona, i sabeu d'on surt la fruita i la verdura? De l'hort".


Afortunadament  als  infants  d'aquesta  escola  els  agrada  molt  els  vegetals,  i  hem pogut partir d'aquí per tal de motivar als infants dient-los-hi que "això surt de l'hort" i hem insistit molt, tot intentant que vegin més importància de la que es veu a simple vista.
Els passos que vam seguir van ser:

· Contactar amb la botiga "Cal Quico" per tal de saber si disposaven de planters

· Sortida a "Cal Quico" amb els infants

· Conte introductori de l'acció per als infants

· Remenar la terra

· Plantar les verdures

· Regar progressivament.
Autors: Viky Bofarull, Mariona Sisquella i Gil Díez. 

TEMÀTIQUES: Transformació del pati exterior


L’acció temàtiques que hem dut a terme a l’Escola Bressol de la Mitjana ha consistit en recrear i transformar un espai que estava en desús al pati exterior de l’escola. El nostre principal  objectiu ha set fomentar el joc simbòlic i l’experimentació per tal de proporcionar un aprenentatge significatiu mitjançant el joc lliure. Inicialment aquest espai era l’estructura d’una “cuineta” que van construir els pares dels infants. Per aprofitar aquesta estructura i donar-li l’ús adequat vam decorar-la afegint elements, estris i utensilis per a que els infants poguessin representar les seves experiències prèvies a través del joc. Amb aquests canvis vam aconseguir que els infants aprofitessin la potencialitat d’aquest espai. 

Autores: Alba López, Alicia Peña i Paula Pons.



ESPAIS: Taulell d'experimentació

Vam escollir l'acció transversal pati obert, ja que creiem que al pati li faltava algun element lúdic. Per tant, vam crear una estructura de fusta amb diversos coladors i tubs   de   diferents  mides  i  colors,  per  tal  que  els  infants  poguessin  aprendre experimentant.  També  vam  afegir  algun  element  musical  amb  la  finalitat  que treballessin diferents tonalitats del so. Volíem barrejar el nombre més gran possible de   materials   reciclats   i   elements   naturals,   d'aquesta   manera   promouríem   la utilització  de  materials  cost  zero.  Vam  seleccionar  els  materials  de  manera  que cadascun d'ells tingués una funció educativa i per tant, un aprenentatge significatiu. Creiem  que  va  ser  un  element  que  va  ajudar  a  aprendre  experimentant  fora  de l'aula.

Autores: Marta Ribot i Judit Pujol.


 

TEMÀTIQUES: Llum i color


A  partir  de l’acció Temàtiques, vam implementar a l’Escola Bressol Municipal La Bordeta una  proposta  didàctica  centrada  en  el  concepte  de  la  llum  i  el  color.  Per crear aquesta activitat vam decidir centrar-nos en els colors primaris (el groc, el cian i el magenta) que els infants  van  treballa  mitjançant papers de cel·lofana. Llavors a partir dels colors primaris i amb l’ajuda de la llum natural, els infants crearien els colors complementaris superposant un color primari sobre un altre. Òbviament, els continguts que vam treballar, és a dir, la llum i el color  els  vam  mostrar  als  infants  prèviament  a  l’activitat  a  partir  del  conte  Los  colores primarios  d’Ana  Moreno  (2015).  Els  infants  podien  experimentar  amb  els  papers  de cel·lofana  de  diverses  maneres.  Per  exemple,  col·locant els diversos colors primaris a la finestra i veure com reflecteix la llum del sol o la claredat del dia. També es cobrien els ulls amb la cel·lofana i veien com es podia distorsionar el medi que els envoltava, canviant la perspectiva amb diversos colors. A més, nosaltres com a creadores de l’activitat els hi vam facilitar  el  material  on  apareixien  els  tres  colors  primaris  perquè  els  infants  poguessin experimentar. El nostre objectiu era deixar fer a l’infant, crear una activitat on existís una llibertat  i  una  descoberta  i  experimentació  per  part  d’aquest  i  sobretot  la importància de fomentar  un aprenentatge significatiu per a l’infant, centrant-se en els seus interessos.


El resultat de l’activitat Llum i color va ser prou satisfactori, però com tota activitat també va tenir els seus punts febles. Encara així vam poder observar certes coses. Vam poder veure com els infants més grans si que feien directament combinacions de colors, fins i tot alguns més petits també a mesura que anaven observant els materials, va haver altres infants que es  centraven  únicament  a  mirar  per  les  finestres  cobertes  de  cel·lofana  i/o pels sonalls. També  vam  observar  com  els  infants  més  petits  aprenien  dels  més  grans  mitjançant  el modelatge.

Autores: Mireia Baños, Laura Perpiñán i Desirée Sales.

FAMÍLIES: Espai comú

La llar d’infants Ralet Ralet situada a la població de Torrefarrera és una llar que ha treballat a fons la inclusió de les famílies a l’aula fent-los partícips de cada acció que succeeix dins d’aquesta. Després d’analitzar tot allò que ens havien explicat sobre el seu funcionament i la seva manera de veure l’educació i la vida dins la llar vam trobar oportú modificar un espai comú que tenien pendent, per enllaçar encara més els dos agents socialitzadors més importants de les vides dels infants.
Així doncs, ens vam focalitzar en crear un espai on es donés informació permeten així generar coneixement i connexió entre la llar i la família, fent un sondeig sobre els temes que creen inquietuds o dubtes a les famílies per garantir el benestar de l’infant tal com ens diu el Currículum d’Infantil de Primer Cicle. En aquest espai el que volíem aconseguir fou un feedback entre família i escola creant un canal d’informació fos una font de retroacció fent que hi hagués un feedback permanent per afavorir el desenvolupament de l’infant en tots dos àmbits. No volíem realitzar un espai on l’equip docent deixes una informació́ que podia ser útil o d’ajuda i deixar-ho en allò.
 
Autores: Judit Goixart, Olga Orries i Irina Gázquez.

MATERIAL: Sona, sona, ressona

Sona, Sona, Ressona es tracta d’una estructura musical i de ressonància que permet als infants treballar, potenciar i desenvolupar les seves capcacitats musicals i auditives. 
El conjunt d’aquesta estructura no només fomenta el desenvolupament d’aquestes capacitats, sinó que també es tracta d’una proposta multi-sensorial.
Tota aquesta acció genera una vivència que impulsa a l’infant a ser el protagonisat del seu propi aprenentatge, a descobrir emocionant-se, a treballar cooperativament o individualment, a fomentar la seva autonomia, guiar-se per la seva motivació i creativitat, etc.
A part d’aquests aspectes, l’estructura presenta una gran varietat d’instruments que els permet descobrir tot un ventall de sons.

Autores: Mar Grifell, Judit Oró, Alba Ramos.

HAPPENINGS: Llum i foscor

La nostra acció ha consistit en crear una instal·lació artística efímera relacionada amb el món de la llum i la foscor a l'Escola Bressol de Cappont per tal de treballar una sèrie de capacitats i conceptes típics de l'etapa d'Educació Infantil a partir de l'art contemporani. Pensem que és important donar a conèixer l'art i la cultura contemporània dins l'entorn educatiu perquè obra la mirada al món, estimula la imaginació, augmenta la creativitat... Una experiència estètica també potencia la interacció amb l'entorn i amb els altres, proporcionant nous estímuls per un complet desenvolupament dels infants.

Per realitzar "Experimentem a les fosques" vam transformar una classe col·locant una llum ultraviolada al seu interior i organitzant l'espai de manera que oferia quatre propostes obertes al seu interior: manipular plastilina fluorescent amb els dits, mirar constel·lacions al sostre, pintar verticalment amb retoladors i jugar amb confeti de colors, a més donàvem la possibilitat de decorar-se la cara amb pintura de neó. Totes aquestes activitats creaven un efecte sorprenent, ja que a causa de l'efecte de la llum negra, solament brillaven aquest objectes mentre que tot el voltant estava a les fosques.

En conclusió, ha estat una acció molt enriquidora que ens ha permès formar-nos com a mestres, alhora que gaudíem d'una gran experiència amb infants.


Autores: Rosario Andrade, Maria Clèries i Eva Maldonado.