dilluns, 10 de juny del 2019

MATERIALS: naturalment

Hem escollit l'acció Materials que consisteix a crear un material didàctic per a nens i nenes d'educació infantil, nosaltres l'hem enfocat per a infants d'entre 3 i 6 anys. Hem escollit el concepte de naturalesa per experimentar-la a través dels sentits.


Arran d'aquesta acció, hem après a organitzar-nos i a repartir-nos les tasques de forma correcta, perquè tots els membres del grup tinguéssim feina a fer. Hem dissenyat un material didàctic distribuït en estacions. La primera estació conté unes bossetes plenes d'herbes aromàtiques, en concret orenga, camamilla, menta i canella, aquestes bossetes faran que els infants estimulin el sentit de l'olfacte, inclús el del gust com pot ser en el cas de la menta. L'altra estació són agrupacions sensorials, en les quals hi ha tres muntanyetes, una de pedres, l'altra de sorra, i l'última de fulles seques, això ens ajudarà a experimentar a través del tacte, el so i la vista. L'última estació consta de tres cocos, els quals es poden obrir i tancar, i a dins hi ha: pedres, fulles seques i arròs. Es podran fer servir de maraques per desenvolupar l'oïda, inclús poden barrejar els elements dins dels cocos, i investigar com canvia el soroll. En resum, la nostra finalitat és que els infants desenvolupin 4 sentits: l'oïda, el tacte, l'olfacte i la vista. I també que ho descobreixin tot lliurement i de forma autònoma.


Creiem que el material didàctic que hem creat és interessant, ja que tots aquests materials ens els proporcionen la naturalesa, i els podem trobar en la nostra vida quotidiana, i torbem interessant que els infants desenvolupin els sentits a través de la naturalesa.


Un aspecte a millorar, en el cas que volguéssim implementar el material, seria posar-ho tot en un planell o en una estora vistosa, així també estimularien el sentit de la vista, i ho faria més atractiu a l'hora de presentar-ho, i en el moment de què els nens ho manipulessin, seria tot més ordenat.


En conclusió, creiem que la introducció d'elements naturals als infants és molt important, ja que s'aconsegueixen fàcilment i estan en el nostre dia a dia. Com a grup ens agradaria fer una reflexió pel que fa al procés de creació, ja que ha estat un procés que afavoreix al nostre desenvolupament pel que fa a l'àmbit acadèmic, i ens ha ajudat a créixer com a grup, a saber cooperar entre els components, i a arribar a un acord a l'hora de prendre les decisions. 




Autors i Autores: Marta Puigvert Baró, Cèlia Ais Pérez, Josep Maria López Llobera i Àngela Carrera Ribes.

MATERIALS: els cinc sentits

Al principi de l’acció materials, creiem que era important treballar la multisensorialitat en l’educació infantil, i vam decidir fer un recorregut multisensorial. En aquest cas, voliem treballar les diferents àrees perceptives que corresponen als cinc sentits: oïda, vista, tacte, olfacte i gust. Sabíem com treballar totes elles menys el gust, ja que no trobavem com incloure-ho al recorregut. Gràcies a les diferents assamblees a les que hem assistit per a que ens ajudessin a perfilar el nostre material, hem pogut reflexionar tots junts i poder incloure-ho d’una manera experimental.

Els materials que hem escollit tenen com a concepte la natura, ja que creiem que és un element que ens envolta diàriament i no hi prestem suficient atenció vers la diversitat que n’hi ha. En aquest sentit, gràcies a la nostra catifa multisensorial, voliem treballar el respecte per la natura, ja que creiem que és un dels temes més importants en la societat d’avui dia. Encara així, ens vam donar compte que els materials que estàvem utitlitzant eren molt simples, i podiem treure molt més potencial si escolliem altres, per tant vam voler afegir el gust a través de grans de café. Més tard, vam pensar que no era un material adequat pels infants, i vam optar per fulles de plantes amb sabor, com la menta entre altres.
 
El nostre material està creat per fomentar totes les àrees de percepció bàsiques, però el principal és el tacte. Ho farem d’una manera diferent, ja que normalment, prenem consciència de les textures i d’altres a partir de les mans. En aquest sentit, ho volem treballar a partir dels peus, ja que és una de les parts del nostre propi cos on més terminacions nervioses tenim, per tant és on rebem més estímuls.



Els altres sentits, com l’oïda el treballarem a partir del fregament entre diferents materials, mentre que l’olfacte el treballarem amb tots els materials, ja que cadascú te el seu olor particular.
Tot i així, per fomentar la vista, vam considerar crear el material el més vistós possible i amb elements de diferents colors, ja que aconseguiriem una motivació en els propis infants per realitzar l’activitat, i un desenvolupament d’aquest sentit.
Per finalitzar, vam creure convenient que seria interessant afegir a la catifa multisensorial una zona d’experimentació, amb una catifa de cotó 100% natural al costat per a que puguin treure elements i poder experimentar amb ells a aquesta zona.
Com a reflexió final de grup, podem dir que es una activitat que podem dur a terme a una escola d’educació infantil tant de primer cicle com de segon, ja que es important fomentar els sentits des de ben petits fins que anem creixent.

Autors: Ferran Ocaña Poblet, Maria Blàzquez del Arco i Nuria González Vidiella.




divendres, 31 de maig del 2019

LA CIUTAT QUE VOLEM: espais de llibertat per a la infància

Quins són els espais de llibertat que tenen els infants a la ciutat de Lleida? Agraden als infants? Per respondre aquestes preguntes crec que no hi ha res millor que preguntar a aquells que els influeix directament, els infants. Des del punt de vista d’aquests, consideren que els espais de llibertat que els ofereix la ciutat són, en major part, els parcs i també el pati de l’escola. És evident que els parcs agraden als infants quan no hi ha res més. 

En aquesta zona de la ciutat, igual que en moltes altres, no hi ha més espais considerats per als infants, a més, són zones molt freqüentades per vehicles, etc. Els parcs infantils s’han convertit en entorns artificials i molt estructurats dissenyats pels adults, procurant seduir als infants amb colors i estructures atractives a primer cop d’ull, però amb l’objectiu principal de preservar la seguretat dels infants, i sense presentar reptes que els atregui. En definitiva, si no conviden a experimentar, arriscar-se, descobrir, etc. els parcs infantils no fomenten ni potencien el desenvolupament integral dels infants. 

Els patis de l’escola estan en una situació similar o igual que els parcs infantils. En general, els patis es caracteritzen per ser uns espais sense desnivells, amb una pista a on practicar esports reglats com el futbol i el basquet, amb algun arbre, potser algun banc i, amb una mica de sort, un sorral per als més petits. Els patis de l’escola s’han convertit en espais pobres que persuadeixen aquells que els qüestionen sota el lema de què la seguretat dels infants és la prioritat. En definitiva, aquests espais de llibertat que acabo d’anomenar no desenvolupen l’autonomia dels infants.
 
A continuació, em disposo a mapejar aquells espais de llibertat que em van mencionar els infants de p3 a través de la conversa i a extreure’n algunes reflexions i conclusions.

Ho trobareu al document complet.

Autora: Carla Garrote.


dilluns, 20 de maig del 2019

CARTOGRAFIA CULTURAL: Teatre i música per infants a Lleida

El nostre projecte d’acció transversal, ha consistit a investigar i analitzar sobre les activitats i actes culturals de teatre i música de la ciutat de Lleida. Ens hem centrat en un període de 3 mesos (gener, febrer i març), i per a infants de 0 a 6 anys.
La finalitat que s’ha plantejat per aquesta acció és conèixer l’oferta cultural de Lleida pel que fa als infants de 0-6 anys, i reflectir les zones on hi ha molta oferta cultural, i les zones on aquesta hi manca.

Seguidament, aquests actes culturals i teatrals els hem repartit dins d'un mapa interactiu de la ciutat de Lleida, el qual es pot prémer sobre la icona i veure quina activitat o acte s'hi esdevé en la zona i dia corresponent.
Hem tingut algun problema a l'hora de trobar els actes a les pàgines webs, ja que en algunes només s'hi trobaven els fets dels següents mesos, i les activitats passades ja no es podien visualitzar.

Com a conclusions de la nostra acció transversal de cartografies culturals, hem pogut aprendre i observar la varietat d'activitats que es realitzen a la ciutat de Lleida dirigides per infants d'entre 0 i 6 anys. D'altra banda, hem pogut també observar quines són les zones o espais de la ciutat a les quals hi ha més activitats, i quins són els centres que realitzen els espectacles tant musicals com teatrals.

Autores: Neus Arlriols Quinquillà, Mar Madrid Sánchez, Alba Pin Gasia, Cristina Vidal Serra, Laia Vilanova Castellana i Gemma Villorvina Canela.


dilluns, 13 de maig del 2019

MATERIALS: Naturalesa i paisatge

Hem escollit realitzar l'acció Materials que consisteix a crear un material didàctic adreçat a infants, i en aquest cas, perquè puguin treballar el concepte de naturalesa i paisatge a través dels sentits.

Mitjançant aquesta acció hem après a organitzar-nos i decidir com, què i perquè volem fer i
com portar-ho a terme. Hem dissenyat unes catifes multisensorials ambientades en diferents paisatges naturals i dividides en les diferents estacions que permetin l'exploració i estimulació autònoma dels sentits. És tan important el material com la manera en què aquest està col·locat, ja que depenent de la posició es modificarà el comportament o la interacció amb aquest. Vam decidir col·locar el material a sobre d'unes catifes que anirien directament a terra, perquè els infants poguessin experimentar amb diferents parts del cos que no fossin només les mans, com per exemple els peus, estirar-se a sobre, etc.

Creiem que el material didàctic que hem creat és molt interessant, ja que estimula la majoria dels sentits dels infants i és útil per treballar uns conceptes en concret com el de naturalesa, el paisatge i les diferents estacions de l'any. Els materials usats han estat triats amb molta cura i amb una intenció clara i pensem que són molt funcionals.

Un aspecte a millorar, en cas que volguéssim implementar aquest material en un centre escolar, seria la mida de les catifes perquè el prototip que hem fet té una mida petita i no hi cabrien més de 3 infants.

En conclusió, volem destacar la importància d'introduir a l'educació elements naturals perquè es poden aconseguir fàcilment, i a través d'aquests es poden estimular tots els sentits. Com a grup ens agradaria destacar que el procés de creació i disseny ha sigut una experiència molt interessant en l'àmbit acadèmic, ja que ens hem hagut d'autogestionar, planificar-nos i també perquè hem obtingut un aprenentatge gràcies a les relacions que hem pogut fer a través dels coneixements previs de diferents assignatures. L'experiència també ha estat gratificant en l'àmbit grupal i cooperatiu, ja que ens ho hem passat molt bé i hem pogut viure bons moments juntes.

Autores: Sandra Ruiz Oliveres, Ariadna Chiquillo Bellmunt, Gina Florentina Cercel, Auxiliadora Coll Marquès, Jordina Balagueró Pons, Maria Carné Rué, Ariadna Carrasquet Igea i Raquel Pleixats Villaró.

dimecres, 1 de maig del 2019

CAPTCHA: I per tu, quin és el color carn?


Un cop portada a la pràctica l’acció de Capcha, creiem que hem reafirmat els nostres valors com a persones i els ho hem donat a conèixer els nostres company/es s i als ciutadans de Lleida en l’espai públic. El fet de basar-nos en el racisme ha fet que totes ens plantegéssim el fet de si ho érem o no, tot i que cal comentar que realment totes i tots ho som en diferents graus.


Aquest projecte l’hem pogut compartir i crear amb diferents estudiants joves que formen part de la Palma, centre de recursos juvenils. El que valorem molt sobre la participació d’aquests estudiants, és que ho han realitzat de manera altruista, i per tant, el nostre agraïment cap a la seva participació i assistència és evident, ja que sense ells aquesta acció no s’hauria pogut portar a terme.

Per concloure, volem exposar que el fet de realitzar l’acció enmig del Carrer Major de Lleida, va causar que totes les components del grup, s’emocionessin, perquè era un moment molt emotiu i impactant per tots nosaltres. En cap moment ens haguérem pensat que sortiria d’aquella manera, teníem una imatge prèvia, però no el resultat que es va causar, el qual va ser únic.

Finalment agrairíem a Gestions Creatives tots els estímuls proporcionats al llarg del nostre procés amb Espais Falca, la manera en com ens han facilitat tots els contactes necessaris, espais d’aprenentatge com la MiniPanera, etc. En definitiva, estem molt agraïdes per tot el suport rebut.


1r d’Educació Infantil – Gestions Creatives.

dimarts, 23 d’abril del 2019

MATERIALS: Twister construint les nostres identitats

A principi del grau ens van explicar que les accions eren reptes que havíem de superar. Lligant-ho amb això, quan ja portàvem més de la meitat de curs, ens vam plantejar el nostre primer repte. Tots els conceptes que emmarcava l'acció de materials ens semblaven bastant senzills, així que vam voler apostar per aquell que menys idees ens aportava de primera mà. Havia de ser un repte que totes i cadascuna de nosaltres haguéssim de superar. Vinculant-ho amb el treball en equip i l'amistat que estàvem formant, vam decidir triar el concepte d'identitat. 

Coneixent a fons que significa la identitat, vam decidir centrar-nos en la identitat individual i la identitat social. Aquestes ens vam permetre l'elaboració del nostre material. Ens vam replantejar el model tradicional de twister per tal d'elaborar un material que possibilites la coneixença d'un mateix i la seva inclusió dins d'un grup social. 

Aquest twister estava compost per una ruleta que contenia una sèrie de categories, les quals estaven directament relacionades amb els tipus de continguts de l'etapa d'educació infantil: que m'agradaria fer, on m'agradaria estar i que m'agradaria ser. 

D'altra banda, estava format per diferents cercles que contenien elements d'una de les categories de la ruleta. Aquests erenuna comparació amb els petits cercles d'amistat dins d'un grup que elaboren les persones al llarg de la vida.

En cada cercle hi havia una capsa transparent, per tal que els nens i les nenes poguessin dipositar l'objecte que representava la seva identitat personal. En el cercle del mig anomenat "espai de construcció" també hi havia una capseta, que servia per a incloure a aquells infants que no volien o no sabien que escollir. 

La nostra implementació va consistir a anar a un espai públic, en el nostre cas un parc, i amb totes les possibilitats i conflictes que pot ocasionar un espai no controlat, implementar l'acció. 

L'acció en si, era senzilla tot i que amb molt marc teòric darrere. Aquesta va consistir en què els infants escollissin un dels materials proporcionats per tal d'identificar la seva individualitat dins del grup de participants. Després, els nens i les nenes van llençar la ruleta, la qual marcava la categoria d'allò que haurien d'escollir. Per exemple: si sortia la categoria "Què t'agradaria fer?", el nen/a havia de triar una acció deles següents: Esports, Música, Art o Tecnologies. Un cop dins del cercle, l'infant havia de deixar un dels seus materials dins la caixa transparent que hi havia en l'opció escollida. Al final de l'activitat, els infants van tancar les capses i van construir allò que representaria un inici d'identitat social, formada per totes les identitats individuals dels i les participants.

Realitzar aquesta acció ens va prendre consciència de diverses coses. Aquestes van ser: 

• Vam poder comprovar que els infants no tenen cap prejudici a compartir espais i llocs amb infants desconeguts. 

• Vam veure que els infants de 4 a 7 anys, comencen a tenir una identitat formada i a no fer o anar allà on va l'amic o amiga.

• Vam veure que molts dels infants no acceptaven el dubte oel veien com un error i davant d'aquest decidien escollir abans que deixar-ho a l'espai de construcció. 

• Els infants tenen molt clar allò que els agrada i el que no. 

• Els infants feien petites justificacions mitjançant el llenguatge d'allò que escollien. Fet que demostra que la identitat necessita la interacció amb els altres per ser construïda. 

• Quan veien que algú també havia escollit aquella categoria les mirades s'intercanviaven. 

• Per últim, ens va sorprendre que alguns dels nens i nenes escollissin "anar a l'escola" en la categoria "On t'agradaria estar?". Tant de bo l'educació hagi començat a canviar i que els nens i les nenes tinguin ganes d'anar a l'escola.

Podeu veure el vídeo de la nostra experiència:

 

Autores: Iona Durà, Judith Jounou, Tània Ortega, Núria Rodríguez, Núria Rubinat.   

dimarts, 2 d’abril del 2019

MATERIALS: Instruments musicals

Material és el nom que rep una de les accions transversals que s’emmarca dintre de Gestions Creatives, la qual consisteix en la producció de material didàctic adreçat a infants d’educació infantil, sent aquesta una etapa clau per a la construcció de coneixement a través de la manipulació del propi material.


En primer lloc, la implementació de l’acció partia de la premissa de què la producció de material didàctic havia de basar-se amb material de rebuig i a la vegada de cost zero, així com establir el desenvolupament d’un dels conceptes de: Temps, Espai, Cultura, Natura, Ciutat, Paisatge, Identitat o Gènere.

Nosaltres, per dur a terme aquesta acció vam apostar per la temàtica de la cultura, la qual està estretament relacionada al contacte amb l’art, perquè es tracta d’un concepte què, després de fer-ne recerca a diverses fonts d’informació, vam verificar que comporta una sèrie de beneficis vers els infants, destinataris de l’activitat, els quals són: el foment de la creativitat i la posada en pràctica dels sentits corporals permetent-los-hi ampliar la percepció de l’entorn que els envolta. Per aquest motiu, vam considerar oportú la creació d’instruments musicals, per posteriorment poder treballar a partir d’aquests la cultura, mitjançant el fonament de la música amb el suport de danses i cançons infantils.

Els instruments que vam elaborar, van ser: un tambor, una maraca, una pandereta, una arpa i una flauta de pan, els quals, un cop feta l’acció ens hem donat comte que han estat encertats, ja que no ens hem limitat a una tipologia determinada d’instruments, sinó que hem abastat les classificacions de corda, amb l’arpa, de vent, amb la flauta de pan i de percussió, amb el tambor, la pandereta i la maraca.

A més a més, respecte a la decoració d’aquests instruments, per tal de seguir amb la filosofia del cost zero, vam creure convenient emprar pintura natural feta amb peces de fruita i verdura.

Finalment, com a conclusió, podem dir que, amb la realització d’aquesta acció, hem pres consciència de la gran quantitat de recursos que ens ofereix l’entorn, en el qual convivim diàriament, a l’hora d’elaborar material didàctic sense haver-hi invertit cap cost econòmic i a la vegada poder contribuir per la conservació del medi ambient.
Podeu veure el vídeo del procés seguit per elaborar la pintura natural en el següent enllaç:
 Autores: Tània Bravo, Judit Suñé i Andrea Vázquez